Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Naturvännerna formerar sig

De engagerade miljövännerna samlade sig till upptaktsmöte arrangerat av Naturskyddsföreningen i Stockholms län i Brygghuset på Norrtullsgatan på torsdagskvällen. Representanter för olika miljögrupper som Nätverket Årstafältet. Skuruparkens vänner, Föreningen Rädda Järvafältet. Rädda Runbyskogen (Väsby sjöstad), Kräpplagruppen (Rågsveds friområde), Föreningen Rädda Ältasjön (från en gas- och gödselfabrik), ARG (Arbetsgruppen Rädda Grimstaskogen (från Förbifarten) med flera berättade som sina hjärtefrågor och bestämde sig för att samarbeta mot hotande intrång i värdefulla grönområden i Stockholmstrakten.

Gunnar Eriksson visar Storstockholms gröna kilar på en karta.

Gunnar Eriksson från Svenska Turistföreningen gav exempel på hot mot Storstockholms gröna kilar (den stjärnformiga struktur av naturområden som strålar ut från stadens centrala delar ut i regionen). ”Botkyrka vill bygga i Hågelby, Stockholm i Rågsveds friområde och Upplands Väsby vill bygga Väsby sjöstad”.  Pelle Nordmalm i Väsby Naturskyddsförening hoppades kunna stoppa planerna på Väsby sjöstad. Tillräckligt många namn har samlats in för att de ska bli en folkomröstning i frågan i samband med det allmänna valet 2014.

Anders Tranberg kritiserar Stockholms stads miljömedvetande.

Anders Tranberg, vice ordförande i Stockholms Naturskyddsförening, var mycket kritisk mot Stockholms stad. ”Stan bryter nästan ständigt mot sitt eget miljöprogram. RUFS 2010 (Regional Utvecklingsplan För Stockholmsregionen) påpekar vikten av att bevara grönområden vilket staden inte bryr sig om. Man exploaterar och säger att det är ett så litet område det rör sig om. Man pratar om nya årsringar av bebyggelse och samband eller anger nåt annat otydligt skäl att bygga i grönområden”.

Richard Murray (stående till vänster) leder miljövännernas upptaktsmöte på torsdagskvällen.

Henrik Waldenström, initiativtagaren till Nationalstadsparken 1992, talade allmänt om vikten av grönområden för klimat och hälsa och Richard Murray ledde mötet som utmynnade i en grupp som ska samordna miljöarbetet i Stockholmsregionen i framtiden. Närmast på schemat står ”De gröna kilarnas dag” söndagen den 13 maj då det kommer att ske en mängd aktiviteter i Storstockholms tio gröna kilar som består av Järvakilen. Rösjökilen, Angarnkilen, Bogesundskilen, Nacka-Värmdökilen, Tyrestakilen, Hanvedenkilen, Bornsjökilen, Ekerökilen och Görvälnkilen.

Henrik Waldenström (som pekar med pennan) organiserar samarbetet mellan Storstockholms olika miljögrupper.