Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-27 11:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/05/05/inifranbilder-fran-hemlosheten/

EPSTEINS STOCKHOLM

Inifrånbilder från hemlösheten

Jag blev helt knockad inombords när jag klev in på Galleri Kontrast på vernissagen av Bildens röst. Före detta mångårige narkomanen numera fotografen John Arthur Ekeberts osminkade bilder från hemlöshetens tunga värld gick inte att värja sig mot. Inte heller någon annan av vernissagebesökarna lämnades oberörd. Det märkte jag när jag gick runt och studerade bilderna tagna ur ett inifrånperspektiv av en fotograf med talang som rört sig fritt i en för honom alltför välbekant miljö.

Fotograf John Arthur Ekebert.

”Jag ser det som ett ansvar jag har tagit på mig att förmedla en sann bild från gatan. Jag tycker att det är ett oerhört viktigt arbete. Viktigt är också att inte bara lyfta fram det dystra. Det är inte bara skit att leva som hemlös det finns mycket positivt i det också. Precis som bilderna visar. Jag känner att det har varit viktigt att leverera en nyanserad bild. Jag var aktiv sprutnarkoman i början av det här projektet, jag hade då knarkat till och från i fyrtio år.  Nu har jag varit drogfri i sex månader och kommer i samband med utställningen definitivt avsluta min tid på gatan”, har John Arthur Ekebert berättat för sin handledare Frank Aschberg.

Det här måste bli en bok, säger jag till John Arthur Ekebert när jag träffar honom på vernissagen. Han berättar då att han lämnat ett dummyförslag till förlaget Max Ström. Jag hoppas verkligen förläggaren Jeppe Wikström på Max Ström tänder på idén och ger ut boken med bilderna och de korta underskrifterna samlade i ett svep och de längre förklarande texter samlade för sig längst bak i boken. Jag är säker på att den boken skulle sälja på en internationell marknad. Jag har sett många reportage om hemlösa människor men sällan med en sådan nerv och så berörande som John Arthur Ekeberts fotografiska dokumentation.

"Ta en dos i solariet". Bild från John Arthur Ekeberts utställning på Galleri Kontrast.

John Arthur Ekeberts dokumentation ingår i projektet Bildens Röst initierat av fotografen Oscar Poulsen. På Galleri Kontrasts mycket sevärda utställning ingår också starka fotodokumentationer gjorda av ungdomarna Alice Auzely Eklund, 13 år, Hanna Hjerpe, 15 år, Ludde Okmian, 15 år och av asylsökanden Katia Fell. Utställningen pågår till den 20 maj.