Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

”Jag kan vara en vuxen dotter till mina föräldrar”

Emma Johansson som var konferencier på manifestationen ”Utan assistans stannar livet” berättade personligt om den livsviktiga personliga assistansen …

… inför en stor åhörarskara på Södermalmstorg.

”Jag heter Emma Johansson och har haft personlig assistans sedan 1993. Då fick jag det för att mina föräldrar skulle kunna arbeta. I dag är det svårt att med ord förklara vad personlig assistans innebär för mig. Men så som den möjlighetslag (LSS – lagen om stöd och service för funktionshindrade) är så känner jag i dag att jag lever ett liv som jag valt och har kontroll över och den personliga assistansen möjliggör för mig att vara en vuxen dotter till mina föräldrar, att vara en faster till mina syskonbarn, en vän på lika villkor, en arbetskamrat som ställer upp och en medborgare med rättigheter och skyldigheter”.

Så presenterade sig Emma Johansson från scenen på Södermalmstorg när hon ledde den två timmar långa manifestationen ”Utan assistans stannar livet” som därmed avslutade sin veckolånga kamp mot de allt snävare tolkningarna från myndigheternas sida av LSS-lagen från 1994 som ska garantera att funktionshindrade medborgares rätt att fungera i samhället likaväl som andra.  Det har blivit allt svårare och svårare att få personlig assistans under senare år för människor som har de behovet. En stor skara åhörare, varav många rullstolsburna, deltog i manifestationen som varvade tal och musik i två timmars tid.

Adam Engvall sjöng och spelade egna låtar.

En av musikerna var singer-songwritern Adam Engvall som spelade och sjöng de egna låtarna ”Havet”, ”Today” och ”Han som väntar”. Han spelade egna ackord som han kallar MacGyverackord inspirerad av MacGyver, den påhittige mannen (i den amerikanska teveserien med samma namn) som kunde göra allt av allt, exempelvis en bomb av ett rivjärn. Det lät mycket bra när Adam Engvall sjöng och spelade sina egna ackord på sitt virtuosa sätt.

Alla som ville kunde inte närvara vid manifestationen på grund av Försäkringskassans beslut.

Läs också: Inburade på Mynttorget