Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/05/07/sa-kan-midsommarkransens-brandstation-bli-kulturhus/

Epsteins STHLM

Så kan Midsommarkransens brandstation bli kulturhus

Lars Epstein
Rätta artikel

Brandstationen i Midsommarkransen kulturhus i framtiden?

Det finns inga politiska beslut att bygga om den till helt nyligen rivningshotade brandstationen i Midsommarkransen till ett kulturhus men det finns starka krafter i rörelse för att förverkliga idén. När stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) för drygt två månader sedan överraskande förklarade att Midsommarkransens brandstation skulle räddas och när kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) samtidigt förklarade att man gärna kunde fylla brandstationen med kultur stärktes optimismen hos den arbetsgrupp som på Studiefrämjandets initiativ jobbar just för att för att göra brandstationen till ”ett kulturkluster” för invånarna längs tunnelbanans röda linje. Det berättade Johan Wallnäs från Studiefrämjandet när han och övriga i arbetsgruppen diskuterade idén med ett trettiotal positiva medborgare i Midsommarkransen på söndagen. Men Johan Wallnäs underströk också att arbetsgruppen jobbat på eget initiativ utan uppdrag från kommunen som ännu inte tagit ställning till vad brandstationen ska användas till i framtiden.

Delar av arbetsgruppen som vill förvandla brandstationen till kulturhus. Från vänster: Eric Paglia, Malin Welander, Thomas Larsson, Johan Wallnäs (i hatten) och Stefan Nilsson.

Arbetsgruppens vision är ett levande kulturhus administrerat av Studiefrämjandet som tänks hyra brandstationen av Stockholms stad. Studiefrämjandet som är en ideell organisation utan politisk anknytning eller vinstintresse hyr i sin tur ut lokalerna till olika föreningar, företagare inom kultur och fritid och andra organisationer till självkostnadspris.

-Visionen är ett öppet hus med musik och kultur, med barnaktiviteter och ungdomsaktiviteter, lärande, folkbildning, upplevelser och events, idrott och friskvård, rekreation etc. Behovet av en mötesplats är stort. Fokus är på de unga. Hägersten Liljeholmen växer snabbt. På bara tio år mellan 2010 och 2020 ökar befolkningen i området med 20 procent och ungdomsgruppen upp till 19 år ökar under samma period med hela 40 procent från knappt 15 000 till nästan 21 000. Men huset ska förstås vara öppet för alla. Vi tänker oss scener, replokaler, lokaler för spontanidrott, café, pensionärsgympa, dans, hiphop, konserter, dagkollo och mycket mer, berättade Johan Wallnäs.

Brandstationen om kulturhus. Idéillustration: Mimmi Wide Gustafsson

Han hoppades att arbetsgruppen snart ska få medel så att de kan utreda förslaget mer i detalj vad gäller ekonomi och andra intrikata frågor. För närvarande arbetar gruppen med att skapa opinion för att övertyga politiker om att planerna på ett kulturhus i brandstationen är mer realistiska än de idéer var som ledde fram till det omtalade Barnpalatsets mångmiljonkonkurs på Riddarholmen i vintras. Hela kulturhusförslaget finns på nätet.