Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 17:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/05/09/privatiseringen-av-stockholms-bostadsmarknad/

Epsteins STHLM

Privatiseringen av Stockholms bostadsmarknad

Oppositionen var kritiska till privatiseringen av allmännyttiga bostäder. "Jag vill ha en bostadsmarknad i Stockholm där rik och fattig och ung som gammal har råd att bo", sade borgarrådet Karin Wanngård (s) vid debatten kommunfullmäktige.

"Stockholm måste vara en stad där alla har råd till ett eget boende även de som är mambo, pappbo och nyanlända studenter", sade Yvonne Ruwaida (mp).

"Antalet allmännyttiga lägenheter minskar stadigt i Stockholm. Snart är det omöjligt för människor med låga eller till och med normala inkomster att få en lägenhet i Stockholms stad", sade Ann-Margarethe Livh (v).

Den borgerliga majoriteten i Stockholm stadshus privatiserar bostadsmarknaden på två sätt. Hyreslägenheter i de allmännyttiga bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder säljs till bostadsrättsföreningar eller till privata fastighetsägare. Båda sätten att avyttra de kommunalägda lägenheterna gör det svårare för mindre välbeställda stockholmare utan bostad att skaffa sig tak över huvudet. Antalet hyreslägenheter i staden minskar. Segregeringen i staden ökar.  När staden säljer kommunala lägenheter till privata fastighetsägare minskar utbudet genom bostadsförmedlingen eftersom de privata fastighetsägarna bara behöver förmedla hälften av sina lediga lägenheter genom bostadsförmedlingen medan de kommunala bostadsbolagen förmedlar samtliga sina lediga lägenheter på det sättet. Privatiseringen ökar inte heller antalet lägenheter i staden.

På Holbersgatan 25-49 i Blackeberg ligger 148 av de 2 574 allmännyttiga lägenheter som är aktuella för försäljning till privata fastighetsägare.

På ovanstående sätt kan man sammanfatta oppositionens kritik av den borgerliga privatiseringspolitiken på bostadsmarknaden när frågan diskuterades på senaste fullmäktigesammanträdet med anledning av den förestående försäljningen av drygt 2 500 kommunala hyreslägenheter både söder och norr om innerstaden för drygt 2,3 miljarder kronor. Det handlar om 1 382 lägenheter som Familjebostäder äger i Blackeberg, Hässelby och Bromma/Ulvsunda som ska säljas till Willhem AB (ägt Första AP-fonden) för 1,463 miljarder kronor och 1 172 lägenheter som Svenska Bostäder äger i Hagsätra som ska säljas till Ikea-ägda Ikano för 890 miljoner kronor.

Det bärande argumentet från den borgerliga sidan är att pengarna ska användas till att bygga nya bostadshus och att renovera i det gamla beståndet.  Medan oppositionen säger att pengarna inte behövs eftersom Stockholms tre kommunala bostadsbolag är landets rikaste och mycket väl har råd att både renovera och bygga nytt. Begreppet ”ideologisk utförsäljning” hördes flera gånger från oppositionen i debatten. Hyresgästerna i de kommunala hyreslägenheterna som säljs mister sin bytesrätt i den interna kommunala byteskön. De har inte heller tillfrågats om de vill byta från kommunal till privat värd. I en enkät som hyresgästföreningen gjorde för en dryg månad sedan bland hyresgäster som bor i allmännyttiga fastigheter som sålts till privat svarade sex av tio att de var oroliga för hur försäljningen kommer att påverka deras boendesituation.

Efter en lång debatt återremitterades frågan på oppositionens initiativ vilket innebär att försäljningen kommer att klubbas igenom av den borgerliga majoriteten vid kommande sammanträde.