Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 08:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/05/11/tv-ekens-skugga-vilar-over-tradkonferensen-pa-riksmuseet/

Epsteins STHLM

TV-ekens skugga vilar över trädkonferensen på Riksmuseet

Lars Epstein
Rätta artikel

Som en drake ligger en av TV-ekens grenar på Stora Skuggan inte långt från Naturhistoriska Riksmuseet.

Konferensdeltagarna på exkursion under ledningen av den engelske trädexperten Mike Ellison (nämast trädet) på torsdagseftermiddagen.

TV-eken på Oxenstiernsgatan som fälldes, förmodligen i onödan, för ett halvår sedan var fröet till den konferens som just nu pågår i två dagar med runt hundra svenska och utländska deltagare på Naturhistoriska Riksmuseet. En av initiativtagarna till konferensen Ancient Trees in Urban Environments är trädvårdaren Cilla Lundström som också var aktiv i försöken att rädda TV-eken som Stockholms stad lät fälla med motivet att den riskerade att falla omkull med fara för förbipasserande vilket oberoende arborister efter noggranna undersökningar med bland annat resistografi (en teknisk apparatur att mäta trädstammens inre osynliga kvalité) motbevisade. Dock till ingen nytta. TV-eken fälldes ändå av Stockholms stad under högljudda protester och stort polispådrag en natt i november förra året.

Frank Rinn (i ljus skjorta och ljusa byxor) visar på TV-eken hur hans resistograf fungerar.

TV-eken är inte huvudämnet men vilar ändå som en skugga över konferensen. Efter torsdagsförmiddagens föreläsningar följde en exkursion för konferensdeltagarna i nationalstadsparken i Riksmuseets närmaste omgivningar. Fyra olika stationer ute i naturen besöktes. En av stationerna var placerad där resterna av TV-eken numera är placerade. Där demonstrerade tysken Frank Rinn, uppfinnaren av resistografen, hur väl de tekniska undersökningarna, som gjordes med hans metod på TV-eken innan den fälldes, stämde överens med vad som sedan kunde verifieras när den väl sågats ned.

Den engelske trädexperten Neville Fay (längst till vänster) föreläser i det fria för konferensdeltagarna ...

Bland föreläsarna på torsdagen fanns också den internationellt erkände trädexperten Neville Fay från England. Han berättade ingående om hur gamla träd använder sig av utstuderade strategier för att överleva alla påfrestningar de utsätts för under sin långa levnad. De tar hjälp av svampar och insekter och förnyas successivt både till form och till storlek för att leva vidare under ändrade betingelser. Det var lite svårt för mig som amatör att följa med annat än i grova drag men inte desto mindre intressant att ta del av så mycket samlad kunskap om våra gamla träd i staden.

... inne i föreläsningssalen visade han hur en ek (the Arthur Clough Oak) kan anpassa sig till nya livsbetingelser och totalt förändra skepnad inom loppet av hundra år.