Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Rivningarna vid Gamla Maria sjukhus är i full gång

Halva det s.s. kontorshuset rivs på Maria Prästgårdsgata. Bortre halvan plus den s.k. Asylen (skymtar där bortom med gul fasad) blir kvar intill de nya höghusen som ska byggas i kvarteret.

Den här bilden är tagen från Wollmar Yxkullsgatan mot Maria Prästgårdsgata. Delar av det halvrivna kontorshuset syns till höger om grävskopan.

Rivningarna i kvarteret Grimman (Maria Prästgårdsgata-Timmarmansgatan-Wollmar Yxkullsgatan) är i full gång. Om ett par veckor inleds också rivningen av Hotellhems utrymda 60-talshus längs Timmermansgatan.  Nya hus ska byggas med drygt tvåhundra lägenheter, ett något lägre antal än vad som först planerades. Det gamla så kallade kontorshuset på Maria Prästgårdsgata skulle rivas var det först tänkt. Men nu blir det kvar, till hälften, bredvid den så kallade Asylen.

Också denna bild är tagen från Wollmar Yxkullsgatan. Den låga byggnaden intill Gamla Maria sjukhus (längst till höger) är redan riven. Den ljusaste byggnaden, mitt i bilden, är den del av kontorshuset som blir kvar.

I slutet av maj börjar Hotellhems 60-talshus att rivas. Därmed försvinner 146 små lägenheter som bebotts av mindre välsituerade stockholmare.

Även om Hotellhems öststatsliknande kåk från 1965 på Timmermansgatan inte är stans vackraste så kan jag inte låta bli att påpeka att här fanns ändå 146 små lägenheter för folk som inte hade det så gott ställt. När huset nu rivs så försvinner alltså dessa 146, visserligen hotellrumsliknande, lägenheter varför nettotillskottet av nya bostäder inte blir så stort i antal räknat. Bort från kvarteret flyttar människor i små omständigheter. In flyttar mer välbeställda invånare. Det är det som kallas gentrifiering.

Framtidsvy av kvarteret Grimman sedd från korsningen Maria Prästgårdsgata/Timmermansgatan. Till höger på Timmermansgatan ligger i dag Hotellhems 60-talskåk som snart rivs. Längst in på Maria Prästgårdsgata kan man ana den del av kontorshuset som blir kvar och därbakom Asylen (jämför översta bilden). Pressbild från byggherren Stockholmshem.