Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

En korsning av Moderna museet och Gröna Lund

Nam June Paiks två meter höga neonskulptur i form av en Absolut-flaska. I bakgrunden skymtar Kenny Sharfs målning.

Spritmuseum (i obestämd form i analogi med Nationalmuseum) öppnar i morgon torsdagen den 24 maj i de gamla men nyrenoverade galärskjulen på Djurgården. Ingenting är sig likt från den tiden museet låg vid Norra station högst upp i huset på Dalagatan 100 och hette Vin & Sprithistoriska museet. Då var det mörkt och murrigt och mest inriktat på alkoholens historia. Samlingarna bestod av vinpressar och kärl av allehanda slag som användes vid tillverkningen liksom en interiör från en gammal vinhandel. Sanningen att säga var det lite trist om man inte var specialintresserad av hur de alkoholaktiga dryckerna tillverkats, inmundigats eller framställts under historiens gång.

Andy Warhols Absolut-målning som var den som var upphovet till alla följande.

Absolut-målning av Stephen Sprouse.

Spritmuseum å sin sida är mer av ett upplevelsecentrum på sätt och vis en korsning av Moderna museet och Gröna Lund. Tyngdpunkten i museet är en samling på 850 konstverk med motivet ”Absolut” gemensamt. Det började med att Andy Warhol 1986 blev förtjust i formen på Absolut-flaskan och gjorde en målning med den som motiv. Detta inspirerade Vin & Sprit AB att engagera flera konstnärer, kända som okända, för att använda deras konstverk i bolagets marknadsföring av den svenska vodkan. Så egentligen är konstverken beställningsverk i reklamsyfte vilket inte gör dem mindre intressanta att beskåda. Ett åttiotal av verken ställs ut i en egen sal.

”Äntligen fredag” heter Spritmuseums …

… tillfälliga utställning.

I övrigt har Spritmuseum en permanent och en tillfällig utställning, båda interaktiva. Lite barnsliga för en föga lättroad man som jag, men kanske kul för dem som har barnasinnet kvar. Man kan exempelvis dansa ”fulnykter” på låtsaskrogen på utställningen som kallas Äntligen fredag eller sitta på en parkbänk, gå in i en husvagn eller låtsashänga i barnen på utställningen Spritlandet Sverige.

Interiör från Spritmuseums permanenta utställning ”Spritlandet Sverige”.

Vad är då tanken bakom utställningarna? ”Målet är att beröra på flera plan och att inspirera till reflektion över varför spriten är en svensk kultursymbol samt vårt kluvna förhållande till alkohol och alkoholen i våra liv”, heter det bland annat i ett pressmeddelande. Och jag som inte ens visste att spriten är en svensk kultursymbol eller att vårt förhållande till spriten är kluvet. Där fick jag något att försöka fundera på.