Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Kan det vara Hornsbergs slott som kommit i dagen vid rivningarna på Kungsholmen?

Vet någon om …

Jag är inte mannen att avgöra om resterna av Hornsbergs gamla slott har kommit i dagen vid rivningarna av en del av bryggeribyggnaderna vid Lindhagensgatan på nordvästra Kungsholmen. Jag fick tips om att så kanske kunde vara fallet. Ungefär där det gamla 1600-talsslottet Hornsberg (som revs på 1890 för det nya bryggeriet) bör ha legat kan man se en frilagd mur med något som liknar tomma fönstergluggar. Om det rör sig om grunden till bryggeriet som invigdes 1902 eller om det är av äldre datum kan nog bara experter avgöra. På håll kan jag tycka att muren ser väl slät ut för att vara byggd på 1600-talet, eller gör den verkligen det. Kanske vore det värt att undersöka saken för Stadsmuseets experter innan murlängan krossats och forslats bort.

… om stengrunden som kommit fram vid rivningarna på Lindhagensgatan möjligen skulle kunna vara …

Hornsbergs slott eller Stora Hornsberg med fyra flyglar och en lång alléprydd uppfart byggdes av den prisade befälhavaren i det trettioåriga kriget riksrådet Gustaf Horn på 1650-talet i en då lantlig trakt. Arkitekt var Jean de la Vallée, riddarhusarkitekten. Lilla Hornsberg som var slottets grindstuga finns fortfarande kvar, en träbyggnad vid Karlbergskanalen som rivningshotades på 1950-talet men räddades och rustades för Sveriges författarförbund som senare flyttade. Under gångna tider bedrevs krogrörelse i Lilla Hornsberg, ett populärt rastställe för sjöfarande västerifrån in mot stadens centrum i gångna tider. För något halvår sedan förvandlades Lilla Hornsberg till privatbostad sedan DELS, De litterära sällskapen, tvingats flytta därifrån av den kommunala hyresvärden Stadsholmen.

… rester från det gamla 1600-talsslottet Hornsberg?