Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-04 16:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/05/31/sallys-manns-bilder-beror/

EPSTEINS STOCKHOLM

Sallys Manns bilder berör

Den amerikanska fotografen Sally Mann är i stan ...

... och ställer ut på Fotografiska.

Sally Mann är i stan igen. Det är fem år sedan sist. Då ställde hon ut på Kulturhuset. Nu ställer hon ut på Fotografiska. Sally Mann retade gallfeber på den amerikanska högern när hon publicerade sin bok ”Immediate Family” 1992 med bilder på sina barn, kärleksfulla bilder. Hon värjde inte för att fotografera dem också när de var nakna. Det var det som väckte den kristna högerns våldsamma vrede. Men bilderna är inte barnpornografiska. De är en kärleksfull förälders dokumentation av sina älskade barn, okonventionella bilder med nerv och själ och hjärta i.

Bland alla svartvita bilder finns också en kollektion färgbilder som sällan visats.

Sally Mann och dottern Virginia frågades ut av medierna på fredagen.

För Sally Mann är fotografi på allvar. Hennes motiv är livet och döden. Utställningen ”A Matter of Time” på Fotografiska öppnar på lördagen (1 juni). Den spänner över en fyra decennier lång produktion med såväl livsbejakande som nästan outhärdliga fotografier av sjukdom (maken Larrys muskeldystrofi) och död (bilder på förmultnande kroppar som är föremål för vetenskapligt studium i Tennesse). Vid ett samtal på fredagen fick hon frågan vilken som var hennes konstnärliga drivkraft. ”My own mortality” (min egen dödlighet) blev svaret. Hennes bilder berör.

Längst till vänster på omslaget till den en gång kontroversiella "Immediate Family" från 1992 står den då fyraårige Virginia (jfr bilden ovan).

Jag tog med mitt ex av boken för att få den signerad. Och det fick jag. För andra gången. Och av Virginia för första gången.

Jag tog med mig mitt ex av Sally Manns underbara bok ”Immediate Family” för att få den signerad när jag träffade henne på fredagsmorgonen på Fotografiska. Men när hon skulle skriva sitt namn i boken upptäckte hon att hon redan hade signerat boken, nämligen när hon var i Stockholm förra gången 2007. Det hade jag totalt glömt bort och förbisett när jag bläddrat i boken. Generad ursäktade jag mig och skyllde med rätta på mitt dåliga minne. Men Sally Mann skrattade roat och signerade den åter en gång. Även den vuxna dottern Virginia som var förskolebarn när fotografierna i boken togs skrev i sin namnteckning. Sally Mann skojade och lovade att signera den ytterligare en gång när hon kommer till Stockholm nästa gång. Det ska jag komma ihåg.