Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 11:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/05/ulriksdals-galoppbana-da-och-nu/

Epsteins STHLM

Ulriksdals galoppbana då och nu

Rätta artikel

Visst är Norse värd en gränd.

Norse har fått en egen gränd i Nya Ulriksdal. Det är honom väl unt. Jag minns den framgångsrika galopphästen Norse, om än vagt. Men de mindre framgångsrika Lady Honour och Monty glömmer jag aldrig. Det var i mitten av 1950-talet, några år innan Ulriksdals galoppbana lades ner och hästarna flyttade till Täby. Speldjävulen hade slagit klorna i mig.

Några hästar finns fortfarande kvar ...

Nu var det solig söndag i september. Med sjutton kronor på fickan anlände jag till dagens tävlingar. Redan i fjärde loppet var nästan alla mina pengar lika bortspelade som jag var nedslagen. Skulle jag offra mina sista två kronor och eventuellt pank tvingas att till fots med tunga steg vandra den långa vägen tillbaks till stan eller skulle jag ta den blekgula bussen nu med en gång medan jag fortfarande hade pengar kvar till bussbiljetten. Jag satte allt på ett kort och gick fram till luckan och satsade min sista tvåkrona på ett kombinationsspel, första och andra häst, 15-2, Lady Honour-Monty.

.. på Ulriksdals gamla galoppbana som nu förvandlas till bostadsområde.

Loppet startar. Speakern redogör i den skrällande högtalaren för den aktuella ställningen medan hästarna ännu är bortom synhåll någonstans längs Uppsalavägen.  Fältet är samlat. Nu kommer hästarna på upploppet och närmar sig mål. Otippade Lady Honour vinner osannolikt nog knappt före Monty på andraplats. Jag får rysningar i hela kroppen. Min osannolika komb gick in. ”Oj den ger säkert hundra gånger i odds”, säger en expert.  Efter kanske en halvtimmes nervös väntan hissas tavlan med oddset upp. Jag står långt på sidan och ser siffrorna 36 och några decimaler. Jag blir lite besviken. 36 gånger pengarna (två kronor) ger 72 kronor. Ja, ja, men det är inte så dåligt ändå. Så rör jag mig i riktning så att jag kan se hela oddstavlan rakt framifrån. Då upptäcker jag att jag har missat en siffra. Oddset är drygt 436 gånger pengarna.  Hjärtat håller på att stanna. Jag har vunnit 873 kronor, ett ofattbart belopp för en olagligt spelande femtonåring. Så rik har jag aldrig känt mig varken förr eller senare.

Gyllene hästens torg i Nya Ulriksdal.

Nya hus i kvarteret Kapplöpningen.

Finputs på Paradgatan.

Nya torget i nya Ulriksdal.

Galoppbanan som blev golfbana.

Nu, snart sextio år senare, går jag runt på den gamla galoppbanan som lades ned 1960, numera förvandlad till golfbana och nybyggnadsområde, och tänker på den där dagen för länge sedan. Runt 1500 bostäder och många arbetsplatser byggs här inte långt från pendeltågsstationen. Den första etappen är klar och det är här Norse har fått sin gränd i kvarteret Kapplöpningen. Britta-Kola har fått en allé i kvarteret Måldomaren. Britta-Kola var en av få kvinnliga galopptränare på Ulriksdal Hon hette Britta Strokirk och extraknäckade med att koka kola på Överjärva gård. Därför kallades hon Britta-Kola i galoppkretsar. Men Lady Honour och Monty är det ingen som minns utom jag.

Enda minnet från den gångna epoken?

Förutom gatu- och kvartersnamnen är det inte mycket som berättar om att här låg en anrik galoppbana med sin lite ruffiga träbebyggelse men hemtrevliga stämning raka motsatsen till Täby galopp som för övrigt också ska läggas ned och bebyggas med bostäder. Förutom byggjobbare och några golfspelare ser jag dock också några ystra hästar i en hage som påminner om gamla tider. Så får jag syn på en rostig metallställning som förmodligen härstammar från galoppepoken. Är det möjligen resterna av gamla startboxar? Inte omöjligt. Jag väljer att tro det.