Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 08:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/06/nationaldagen-utanfor-tullarna/

Epsteins STHLM

Nationaldagen utanför tullarna

Rätta artikel

Nationaldagsfirandet runt om i Stockholms förorter var så där lite svenskt lagom, en mix mellan folklig och halvofficiell tillställning, som jag upplevde det på några av torgen utanför tullarna. Kommunalpolitiker och riksförbundsordföranden talade och hårdrocksband spelade och dansare dansade och människor satt på bänkar och lyssnade, många med en svensk flagga i handen.

I Kista stod en häst och vagn på torget ...

... som ledde paraden till Akalla by efter att de små hade dansat klart på torget.

I Kista paraderade flaggviftande barn och vuxna ackompanjerade av dragspelsmusik efter häst och vagn på väg till förlustelserna i Akalla by.

I Rinkeby ...

... kom integrationsministern på besök.

I Rinkeby hissades den svenska flaggan i närvaro av integrationsminister Erik Ullenhag och från scenen meddelades nyheten att den nye centrumägaren sett till att det inom kort monteras upp två bankomater i centrum, något som länge saknats i stadsdelen.

I Vårby gård dansade och spelade medlemmar ur kulturföreningen Kaira ...

... men när hårdrockbandet Karabakh drog i gång blev volymen i mesta laget för en del av publiken.

I Vårby gård talade kommunalrådet om att alla goda krafter måste samverka för att motverka gängkriminalitet varpå det svängde ordentligt när kulturföreningen Kairas medlemmar äntrade scenen med sina rytmiska trummor och danser.  Svängde gjorde det också om hårdrocksbandet Karabakh som dock spelade med så hög ljudvolym att många av åhörarna kände sig tvingade att stoppa fingrarna i öronen. Själv uppskattade jag kanske mest alla kryddstarka dofter från världens alla hörn som strömmade ut från de många mattälten.