Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/11/tv-eken-en-an-gang/

Epsteins STHLM

TV-eken en än gång

Rätta artikel

TV-ekens stubbe på Oxenstiernsgatan ...

Den kontroversiella fällningen av TV-eken på Oxenstiernsgatan som skedde under stort polisuppbåd en novembernatt för drygt ett halvår sedan fortsätter att ge eko i de politiska församlingarna.

... med en beräkning av hur omfångsrikt trädet var under olika år under sin levnad.

När ärendet redovisades vid Trafik- och renhållningsnämndens senaste sammanträde framförde både Miljöpartiet och Socialdemokraterna kritiska synpunkter.  Miljöpartiets Martin Hansson kritiserade trafikkontoret för att ännu inte ha besvarat ett antal frågor som Miljöpartiet för länge sedan ställde bland annat om vilka riskbedömningar som låg till grund för beslutet att fälla eken och om PR-konsulter (kommunikationskonsulter) varit inkopplade i frågan om TV-eken och i så fall till vilken kostnad.

I den lilla planteringen intill TV-eken ...

Socialdemokraten Malte Sigemalm undrade varför bara de dokument som beställts av trafikkontoret och som stödde kontorets uppfattning att eken var fallfärdig redovisas för de ansvariga politikerna. ”En fullständig redovisning förutsätter att också analyser av de så kallade oberoende undersökningarna redovisats”, menade han. Ett flertal arborister som på eget initiativ gjorde kvalificerade undersökningar av eken innan den fälldes kom som bekant fram till att eken var i ett sådant skick att den kunnat leva vidare i många år till utan risk för förbipasserande.  Deras rapporter vägdes överhuvudtaget aldrig in i den samlade bedömningen när beslutet om fällningen fattades i höstas.

... växer flera miniekar upp ur myllan.

Såsom hela ärendet sköttes går det inte att frigöra sig ifrån misstanken att det kanske till slut blev en fråga om prestige som avgjorde TV-ekens öde natten till den 25 november 2011.