Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/14/mina-drommars-stad-i-miniatyr/

EPSTEINS STOCKHOLM

Mina drömmars stad i miniatyr

Uppslutningen var stor vid invigningen av ...

... den nya originella lekplatsen i Bryggartäppan på Söder.

En drömlekplats invigdes på torsdagen i Bryggartäppan på Gotlandsgatan, ett litet Södermalm från 1800-talet i miniatyr med en liten stenlagd gata, ett litet torrdass (ej att använda), små vinda inredda träkåkar med plats för barnen att gå in i, en häst (ej riktig) och vagn, en fabrik (Barnängens textilfabrik) och en liten smedja plus lite annat smått och gott.

De vuxna fick böja sig ...

... eller som smeden stå på knä när de vistades inne i de små husen.

Allt är byggt i barnstorlek och inspirerat av den ojämförlige Stockholmsskildraren Per Anders Fogelströms roman Mina drömmars stad. På dörren till en av de små röda träkåkarna står det följaktligen ”Här bor Henning Lotten Tummen & Matilda”. Henning Nilsson var som bekant huvudpersonen i romanen. Femton är gammal kom han till Stockholm för att söka jobb en dag 1860. Nitton år senare var han död, utsliten.  En tid hade han jobbat som gårdskarl just på Barnängens textilfabrik, men hårdast var de långa arbetsdagarna med de tunga lyften i hamnen. Lotten var hans hustru som han träffade på Nytorget i samband med ett bröllop. Hon överlevde honom med många år. Tummen var hans bäste kompis och Matilda dennes hustru. Ett tag bodde de i samma kåk på Åsöberget alla fyra.

De små gillade att sitta på hästryggen ...

... men var också nyfikna på vad som fanns inne i husen.

Konceptet med en lekplats som minner om gamla Södermalm är genialt. Förutom att den utgör en äventyrlig plats för barnen ger den näring åt fantasin och inspiration att ta reda på mer om dem som byggde upp vår stad av i dag kanske genom att läsa eller läsa om Per Anders Fogelströms romaner och övriga stockholmsskildringar. Jag måste ge en eloge också till Lekplatsbolaget som kontaktade staden och ville göra något i Ivar Los park men istället föreslogs att komma med idéer till förvandling av den då för några år sedan sunkiga Bryggartäppan vilket alltså skedde. Dessutom är allt så genomarbetat och gediget och tidstroget att jag inte tror det skulle kunna gå att åstadkomma något bättre. Politikerna Södermalms stadsdelsnämnd ska också ha en eloge som skakade fram pengar till projektet trots att de tänkta sponsorerna uteblev.  Mer sånt!