Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-19 16:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/15/sista-giraffen-forsvinner-snart/

Epsteins STHLM

Sista giraffen försvinner snart

Rätta artikel

Uttjänt giraffkran på Beckholmen monteras ned.

Girafferna på Beckholmen finns snart inte mer. De har tjänat ut. Den ena är redan nedmonterad, snart skrotas också den andra. De två lyftkranarna från slutet av1980-talet på Beckholmen förvandlades till landmärken när de målades om till giraffer. Det var då det.

Beckholmen står inför en omfattande omdaning ...

Nu står hela Beckholmen inför en stor upprustning. Omfattande marksaneringar pågår sedan ett år tillbaks. Det finns mycket att sanera sedan tiden då det tillverkades beck och tjära på Beckholmen under några hundra år från 1600-talet och framåt. Även varvsverksamheten har bidragit med sin andel.

... så här tänker sig Djurgårdsförvaltningen den breddade Gustav V:s docka och den nya 25 meter höga verkstadshallen intill.

Djurgårdsförvaltningen som disponerar den statligt ägda Beckholmen har lagt fram ett förslag som innebär att varvsverksamheten fortsätter, den största dockan (Gustav V:s ) breddas, en ny verkstadshall hög som ett åttavåningshus byggs och hela området spärras av för allmänheten utom parken närmast Beckholmssundet och en sträcka längs östra kajen.

Stadens politiker har ännu inte gett klartecken till förslaget. En stadsplan ska arbetas fram (någon sådan finns inte för Beckholmen). I tjänsteutlåtandet till politikerna i Byggnadsnämnden som ska diskutera Beckholmen kommande tisdag understryks vikten av att storleken och utformningen av den nya verkstadshallen noggrant prövas, liksom att allmänheten ges goda möjligheter att besöka ön utan att det inkräktar på den industriella verksamheten.