Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/16/alla-arets-bild-1942-2012-visas-nu-pa-galleri-kontrast/

Epsteins STHLM

Alla Årets Bild sedan 1942 visas nu på Galleri Kontrast

Rätta artikel

Årets Bild 1942. Foto: Herman Ronninger

Rocken, pälsmössan och ögonbrynen är vitpudrade av snö. En kylslagen man säljer grytlappar krigsvintern 1942. Det ser isande kallt ut. Svenska Dagbladets fotograf Herman Ronninger tog en bild. Till pressfotografernas jullunch samma år hade någon föreslagit att fotograferna skulle ta med sig varsitt fotografi och så skulle man kora Årets Bild. Herman Ronningers bild på den halvt igensnöade mannen fick flest röster. Det var så Årets Bild-tävlingen började. Sedan har den vuxit för varje år.

Årets Bild 2012. Foto: Hampus Lundgren

Till det senaste årets tävling (Årets Bild 2012 – bilder tagna 2011) lämnade drygt trehundra fotografer in över 4 500 bilder. Fotografen Hampus Lundgrens bild från bombexplosionen i Oslas regeringskvarter, som utgjorde inledningen till Anders Behring Breiviks ofattbara massaker på norska ungdomar den 22 juli 2011, är den senaste i raden av Årets Bild.

Årets Bild 1985. Foto: Hans Runesson

Samtliga Årets Bild som korats under tävlingens 70-åriga historia visas nu på Galleri Kontrast, Hornsgatan 8. Hans Runessons bild på kvinnan som dänger en handväska i huvudet på en nynazist i Växjö (Årets Bild 1985) valdes vid en omröstning på Fotomässan i Göteborg för ett antal år sedan ut till Århundradets (1900-talets) Bild.

Årets Bild 1951. Foto: Åke Larsson

Årets Bild är ett mångtydigt begrepp. Ibland återspeglar den nutidshistorien som Stefan Söderströms bild på Anna Lindh på båren på NK (Årets bild 2004) eller Sven-Erik Sjöbergs bild på handen som sticker ut genom Berlinmuren strax innan den föll för gott (Åretes bild 1992). Ibland handlar det om vardagsdramatik som på Sixten Svenssons bild av fosterföräldrarna som gråtande vinkar farväl till sina älskade fosterbarn som efter många år ska återbördas till sin biologiska far (Årets bild 1967) eller Åke Larssons bild på sotaren i Västerås som försöker ta sitt liv genom att hänga sig i en skorsten (Årets bild 1951). Varje bild berättar sin egen historia. Många har varit omdiskuterade. Kort och gott visas nu en högst sevärd fotoutställning på Galleri Kontrast.

Årets Bild 1942-2012. Utställning på Galleri Kontrast.