Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-27 11:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/17/agarna-till-de-sma-sommarstugorna-i-farsta-uppsagda/

Epsteins STHLM

Ägarna till de små sommarstugorna i Farsta uppsagda

Rätta artikel

För tre veckor sedan sades hälften av de drygt åttio stugägarna i den natursköna idyllen vid Drevviken upp från sina arrendekontrakt av markägaren Stockholms stad. Många har tillbringat sina somrar i decennier i sina små enkla hus.

Sara Sebelius ledde vandringen  ...

På den skogbeklädda kullen ovanför Hökarängsbadet där stugorna ligger utspridda i naturen ska berg sprängas bort, ekar huggas ned och ett fyrtiotal villor byggas. Detta trots att alla politiska partier på lokalplanet är emot. Alliansen i Stadshuset bestämmer. Uppsägningarna är överklagade i Arrendenämnden.

... på den nya naturstigen ...

Jag tycker det är en trist utveckling. Förutom att området som ska skövlas är ovanligt naturskönt utgör det en kulturhistorisk sista rest från semesterlagens införande 1937 då arbetare fick möjlighet att i området sätta upp sina enkla sommarboningar av tältduk som efterhand byttes ut mot masonit och trä.

... i Hökarängens friluftsförenings stugområde.

På lördagen var det säsongspremiär för Hökarängens friluftsförening som sammanslutningen av stugägare heter. På gamla dansbanan som förvandlats till utecafé serverades våfflor med grädde och sylt och den nya naturstigen invigdes. Sara Sebelius guidade runt i duggregent bland ädla lövträd och berättade om de olika små husen, alla med sin individuella prägel.

Café Ekskogen på den gamla dansbanan.

”Allmänheten har alltid varit välkommen på området. Redan på trettiotalet anordnades fiskmarknad där stugägarna sålde den fisk de fått upp i sjön. Midsommarfirande och loppmarknader är återkommande aktiviteter och caféet drar många besökare som kommer och njuter av en kopp kaffe och våffla med grädde och sylt och de många fantasifulla och personliga små trädgårdarna får man gå in i”, berättade hon.

Sara Sebelius välkomnade allmänheten att besöka området.

Passa på innan det är försent! Många politiker var inbjudna till premiärturen på nya naturstigen. Ingen kom. Kanske är de rädda för att charmas av området och börja tveka i sin inställning att förvandla den tillgängliga idyllen till ett avskärmat villaområde.

Läs också: Det låter för mig som kommunal stöld av privat egendom