Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 23:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/19/ett-minne-fran-fore-frescati/

EPSTEINS STOCKHOLM

Ett minne från före Frescati

Gamla historiska institutionen ...

Våren 1970 hade historiska institutionen vid Stockholms universitet ännu inte flyttat ut till Frescati utan låg fortfarande inrymd i ett eget trivsamt litet hus på gården till Teknologgatan 8 (gamla Teknis). Här hade jag tillbringat snart två år från morgon till kväll i en hemtrevlig miljö omgiven av böcker på hyllor som täckte husets alla väggar från golv till tak. Från historiska institutionen korsade jag dagligen lätt världsfrånvänd Drottninggatan och gick genom Spökparken till kårhuset på Holländargatan 32 för att fika, äta färska ostfrallor och gratisläsa Aftonbladets anonyma Innerspalt skriven Karl Vennberg.

... på Teknologgatan 8 (ganska nära Tegnérlunden).

Tillvaron var stillsam och behaglig även om jag hade svårt att förstå allt jag läste i de digra volymerna eftersom mina engelskkunskaper om möjligt var ännu bristfälligare än de är i dag. Dagen för den muntliga sluttentan närmade sig dock allt obevekligare och jag svettades bokstavligen allt mer och mer ju närmare tentamensdagen jag kom kanske extra mycket för att ventilationen också hade sina brister i det gamla huset men även för att professor Sven Ulric Palme hade rykte om sig att var en sträng examinator.

Professorn i historia Sven Ulric Palme ...

När jag med bultande hjärta steg in på Sven Ulric Palmes tjänsterum på andra våningen och satte mig ned i stolen ensam med den en aning barske professorn på tentamensdagen visade sig mina farhågor obefogade. Sven Ulrik Palme höll monolog mest hela tiden och föreläste om svensk medeltid, Sverige under andra världskriget och industrialiseringen på 1800-talet.  Jag behövde inte själv säga mycket och tur var det för jag upplevde mig som helt renons på kunskaper och svetten rann i mina armhålor.

Mina minnen från sluttentan på Teknologgatan 8 är visserligen dunkla men ett minns jag extra tydligt. Sven Ulric Palme berättade att industrialiseringen i England i slutet av 1700-talet möjliggjordes tack vare Indiens avindustrialisering. Engelsmännen koloniserade helt enkelt Indien och monterade ned fabriker och maskiner och skeppade hem all utrustning till England och förvandlade på så sätt Indien till ett enbart råvaruproducerande land.

... under ett 3-betygsseminarium 1970.

Påståendet om Indiens avindustrialisering föreföll mig i min okunnighet tvivelaktigt även om jag inte vågade ifrågasätta det och jag har då och då under åren funderat över om det inte var en fri fantasi från professorns sida. Så läste jag i Svenska Dagbladet häromdagen en intressant understreckare av professorn i ekonomisk historia Lars Magnusson i Uppsala. Den handlar om globaliseringen i ett historiskt perspektiv och utgår från amerikanen Jeffrey G Williamsons bok ”Trade and Poverty. When the Third World Fell Behind”. Där förklaras just det som jag fram till nu inte riktigt har kunnat tro på. Det historiska skeendet beskrivs på samma sätt som Sven Ulric Palme framställde det för mig den där gången för drygt fyrtio år sedan.  Västvärlden började industrialiseras i slutet av 1700-talet samtidigt som andra delar av världen avindustrialiserades. England industrialiserades på Indiens bekostnad. Professor Sven Ulric Palme visste förstås vad han talade om. Det borde jag ha fattat mitt okunniga nöt. Tyvärr fick jag aldrig tillfälle att be om ursäkt för min misstro. Sven Ulric Palme gick bort alldeles för tidigt, 1977. Om han hade levt idag skulle han ha fyllt 100 år för några veckor sedan. Men så blev det inte.