Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 15:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/20/staden-andrar-sig-det-blir-ingen-galleria-i-nya-slussen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Staden ändrar sig - Det blir ingen galleria i nya Slussen

Det blir ingen galleria i nya Slussen när gamla Slussen rivs. Stadens ledande politiker har ändrat sig.

Det blir ingen galleria, eller handelsplats, som den officiella termen lyder, i nya Slussen. Stockholms stad har alldeles nyligen dragit tillbaka markanvisningen (löftet) till det KF-ägda bolaget Destination Slussen om att få bygga en galleria i nya Slussen. Endast ett fåtal topptjänstemän på exploateringskontoret känner ännu till beslutet. Många ledande politiker har inte heller fått reda på det ännu. Ingen vill i dag kommentera beslutet. Jag har uppgiften från säker källa, väl verifierad.  På Destination Slussen är bestörtningen stor. Stora summor har redan lagts ned i projektet som nu inte blir av.

En av förklaringarna till att Stockholms stad inte längre vill investera i projektet skulle vara att kostnadsramen för hela projektet (nybyggnad + bussgarage i Katarinaberget) inte ser ut att rymmas inom den ram på åtta miljarder kronor som det beräknats till. Därför måste investeringar som inte genererar inkomster eller är nödvändiga skäras bort redan innan Slussens rivning och nybyggnad inletts.

Gallerian i nya Slussen var till en början tänkt att bli lika stor som NK men bantades efter omfattande kritik till att få en omfattning ungefär motsvarande Ringen vid Skanstull. Men nu blir det alltså ingen galleria alls. Vad det tilltänkta utrymmet för gallerian ska utnyttjas till är oklart.