Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 03:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/23/ficktjuv-i-tunnelbanan/

Epsteins STHLM

Ficktjuv i tunnelbanan

Rätta artikel

Ha koll på plånboken i tunnelbanan!

Trängseln var stor i tunnelbanan på midsommarafton. Det var mitt på dagen. Min vän steg på i Gamla stan för att åka till Tekniska Högskolan. Han ställde sig nära dörrarna utan att kunna hålla sig i någon stolpe eftersom han var helt omgiven av andra passagerare.

Mittemot min vän, som är pensionär, stod en man i femtioårsåldern med hornbågade glasögon och hyggligt klädd. Över ena armen hade han en rock som stack ut över handen.

Plötsligt tyckte min vän att han kände som ett litet krafsande utifrån mot vänstra bröstet utan att reflektera över orsaken eftersom alla passagerare stod så sammanpackade i den rullande tunnelbanevagnen.

När tåget körde in på T-centralen såg min vän hur hans plånbok som han haft i vänstra innefickan plötsligt ramlade ner på tunnelbanegolvet. Mannen med de hornbågade glasögonen böjde sig ner och tog upp den och sade ”ni tappade visst er plånbok” och gav den till min vän och skyndade snabbt iväg på perrongen när dörrarna öppnats.

Den fingerfärdige ficktjuven var fingerfärdig, men inte tillräckigt den här gången. Han måste ha hållit den stulna plånboken dold med de yttersta fingerspetsarna under rocken som han hade över armen. Så gled den ur greppet och föll till golvet och ficktjuven blev tvungen att ge den åter till dess rätte ägare innan han hann avlägsna sig med sitt byte.