Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-28 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/23/midsommarfirandet-i-jordbro-och-djursholm/

EPSTEINS STOCKHOLM

Midsommarfirandet i Jordbro och Djursholm

JORDBRO. Stången reses i Höglundaparken.

DJURSHOLM. Stången reses i slottsparken.

Det svenska midsommarfirandet är sig likt från Jordbro i söder till Djursholm i norr.  Huvudattraktionen var dansen runt majstången med Små grodorna, Räven raskar över ängen (både i Höglundapaken i Jordbro och Djursholms slottspark – inte över isen), Prästens lilla kråka skulle ut och åka och alla de andra ringdanssångerna med raketen som avslutning, både i Jordbro och i Djursholm.  Visst fanns det skillnader. Skämttävlingarna var uppskattade i Jordbro. De saknades i Djursholm. Folkdanslaget var uppskattat i Djursholm. Det saknades i Jordbro. Men i Jordbro fanns Världsorkestern, med medlemmar i alla åldrar, som också arrangerade midsommarfirandet för andra året i rad. Äldre är inte traditionen i Jordbro. I Djursholm var det ingen som visste hur många decennier midsommarfriandet pågått i slottsparken. Genomsnittsåldern var också betydligt högre i Djursholm. Men dansglädjen var densamma i Jordbro som i Djursholm. Midsommarfirandet detsamma här som där.

JORDBRO. Medlemmar i Världsorkestern som underhåller från scenen och är arrangör av midsommarfirandet.

DJURSHOLM. Dansuppvisning av av Danderyds folkdanslag som arrangerar midsommarfirandet.

JORDBRO. Dans kring majstången.

DJURSHOLM. Dans kring majstången.

JORDBRO. Engagerat deltagande i skämttävlingen.

DJURSHOLM. Engagerat deltagande i dansen.

JORDBRO. Midsommarglädje.

DJURSHOLM. Midsommarglädje.