Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-20 07:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/23/midsommarfirandet-i-jordbro-och-djursholm/

EPSTEINS STOCKHOLM

Midsommarfirandet i Jordbro och Djursholm

JORDBRO. Stången reses i Höglundaparken.

DJURSHOLM. Stången reses i slottsparken.

Det svenska midsommarfirandet är sig likt från Jordbro i söder till Djursholm i norr.  Huvudattraktionen var dansen runt majstången med Små grodorna, Räven raskar över ängen (både i Höglundapaken i Jordbro och Djursholms slottspark – inte över isen), Prästens lilla kråka skulle ut och åka och alla de andra ringdanssångerna med raketen som avslutning, både i Jordbro och i Djursholm.  Visst fanns det skillnader. Skämttävlingarna var uppskattade i Jordbro. De saknades i Djursholm. Folkdanslaget var uppskattat i Djursholm. Det saknades i Jordbro. Men i Jordbro fanns Världsorkestern, med medlemmar i alla åldrar, som också arrangerade midsommarfirandet för andra året i rad. Äldre är inte traditionen i Jordbro. I Djursholm var det ingen som visste hur många decennier midsommarfriandet pågått i slottsparken. Genomsnittsåldern var också betydligt högre i Djursholm. Men dansglädjen var densamma i Jordbro som i Djursholm. Midsommarfirandet detsamma här som där.

JORDBRO. Medlemmar i Världsorkestern som underhåller från scenen och är arrangör av midsommarfirandet.

DJURSHOLM. Dansuppvisning av av Danderyds folkdanslag som arrangerar midsommarfirandet.

JORDBRO. Dans kring majstången.

DJURSHOLM. Dans kring majstången.

JORDBRO. Engagerat deltagande i skämttävlingen.

DJURSHOLM. Engagerat deltagande i dansen.

JORDBRO. Midsommarglädje.

DJURSHOLM. Midsommarglädje.