Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/25/delade-meningar-om-nya-balkonger-pa-gamla-hus-i-innerstan/

Epsteins STHLM

Delade meningar om nya balkonger på gamla hus i innerstan

Rätta artikel

Nya balkonger sätts upp på Karlsviksgatan 16. Här har tidigare funnits balkonger. Därför gav Stadsbyggnadsnämnden tillstånd.

Bara några kvarter därifrån blev det nej till bostadsrättsföreningens ansökan att sätta upp balkonger på Norr Mälarstrand 72.

Många bostadsrättsföreningar i innerstan vill sätta upp balkonger på sina husfasader mot gatan.  Men det blir för det mesta nej till bygglov i stadsbyggnadsnämnden eftersom allianspartierna har olika åsikt i frågan. Folkpartiet röstar oftast nej tillsammans med oppositionen. ”Vi går inte med på balkonger som vetter ut mot gatan där husen tidigare inte haft balkonger eller om husfasaden förvanskas”, som Björn Ljung (fp) uttryckte det i DN häromdagen.

Det blev både ja, nej och ja till balkonger på Hornstulls strand 1.

Det är inte bara inom alliansen det råder delade meningar om lämpligheten av balkongbyggen på gamla hus i innerstan. Det gör det också i olika juridiska instanser. Ett exempel är fastigheten på Hornstulls strand 1. Där fick bostadsrättsföreningen tillstånd av stadsbyggnadsnämnden 2009 att montera balkonger på fasaden.  Beslutet överklagades till länsstyrelsen. Arbetet med balkonguppsättningarna hade redan påbörjats på våren 2010 när länsstyrelsen stoppade bygget av de halvfärdiga balkongerna. Länsstyrelsens beslut överklagades i sin tur av bostadsrättsföreningen till Mark- och miljödomstolen som upphävde länsstyrelsens så kallade inhibitionsbeslut i januari i år och nu har balkongerna monterats klart under våren.

Ny balkong på Hornstulls strand 1. Vacker? Nja, inte särskilt!

Ursprunglig balkong på Sankt Eriksplan 10. Vacker? Utomordentligt vacker!

En annan aspekt på balkongfrågan är den estetiska. Personligen anser jag att gamla balkonger oftast är så mycket vackrare än de nya balkonger som monteras upp på befintliga fasader. De förra ingår i en arkitektoniskt genomtänkt helhet medan de senare oftare liknar påhängda stålskelett utan samband med den arkitektoniska helheten. Det är mitt bestämda intryck efter att ha snabbstuderat ett antal hus i innerstan med gamla och respektive nya balkonger.

Ursprunglig balkong på Sankt Eriksplan 2 A. Vacker. Utan tvekan ja!