Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 23:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/27/pa-spaning-efter-hallristningar/

Epsteins STHLM

På spaning efter hällristningar

Rätta artikel

Håkan Lindström (till höger) berättar om hällristningen vid Slagsta i Norra Botkyrka.

Skålgroparna tog förmodligen år att åstadskomma.

Vid bygget av Botkyrkaleden för drygt fyrtio år sedan upptäcktes en 2 500 till 4 000 år gammal hällristning från bronsåldern vid Slagsta. Upptäckten av fornfyndet fick planerarna att tänka om och vägen drogs vid sidan av hällristningen som än i dag är länets största. Häromkvällen gick jag tillsammans med ett trettiotal andra intresserade personer med på spaning efter fler hällristningar. Sådana finns nämligen i trakten. Tidigare okända hällristningar upptäcks med jämna mellanrum.

En av djurfigurerna i Slagstaristningen.

Deltagarna i kulturvandringen känner på ristningarna.

Vandringen leddes av arkeologen Håkan Lindström. Den startade vid hällristningen i Slagsta där djurfigurerna, skeppen och de många skålgroparna är ifyllda med rödfärg för att vara lättare att se för ovana ögon. Håkan Lindström berättade att det finns ”hundra teorier” om vilken innebörd hällristningarna kan ha haft för människorna på bronsåldern. Förmodligen har ristningarna med religiösa föreställningar att göra. Han berättade också att de tog åratal att rista med de primitiva verktygen i det hårda berget som en gång förmodligen var en kobbe i havet. Alla hällristningar låg på bronsåldern nere vid vattnet och ligger i dag20-25 meter över havet på grund av landhöjningen som skett sedan dess.

De omålade skålgroparna på en annan häll var svårare att upptäcka.

Efter en längre promenad kom vi till trakten av Slagsta gård där deltagarna i vandringen på egen hand fick leta efter svårfunna skålgropar som inte var imålade. Något som efter viss möda lyckades för några som vågade sig upp på branta och hala hällen. Själv stod jag vid sidan och tittade på men jag älskar den här sortens kulturvandringar som leds av en kunnig guide. Botkyrka kommun ordnar med en mängd liknande vandringar under året med olika teman under rubriken ”Upptäck unika Botkyrka 2012”. Hedervärt. Något för andra kommuner att ta efter.