Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-12 14:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/28/radda-sista-giraffkranen-lat-den-komma-tillbaks-till-skeppsbron/

EPSTEINS STOCKHOLM

Rädda sista giraffkranen! Låt den komma tillbaks till Skeppsbron

Den sista giraffkranen på Beckholmen ...

... tycks hänga lite med huvudet.

Ett landmärke är hotat. Sedan 1990-talet har de två giraffkranarna vid Gustav V-dockan på Beckholmen glatt stockholmarna och de båtburna turisterna på väg in mot kajen (förutom att de gjort nytta på varvet). Nu är den ena kranen skrotad och den kvarvarande måste bort när varvsområdet är sanerat och färdigrenoverat.

Tor Svae föreslår att giraffkranen flyttas tillbaks till Skeppsbron där den stod från början ...

... spåren finns fortfarande kvar.

Nu föreslår ägaren till kranen, skulptören och scenografen Tor Svae, som målade de båda hamnkranarna till giraffer 1988 när de fortfarande stod i Hammarbyhamnen, att den sista kvarvarande giraffkranen flyttas till Skeppsbron där den ursprungligen stod.

Kranarna stod från början på Skeppsbron innan de blev giraffer. Foto på 1930-talet från Stockholmskällan.

Idén är strålande. På Skeppsbron skulle giraffkranen bli en turistattraktion och samtidigt ett originellt minnesmonument över en svunnen hamnepok. Varför vänta. Det är bara att återigen kalla på Lodbrok (som flyttat kranen tidigare). På Skeppsbron finns också lämpligt nog de gamla kranspåren fortfarande kvar intakta i stenläggningen.