Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 19:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/06/30/appelkart-och-appelkart/

Epsteins STHLM

Äppelkart och äppelkart

Rätta artikel

Det ser ut att bli ett rikligt äppelår i år. Åtminstone på landet i Åkers styckebruk. Förra året uteblev skörden. Men nu dignar träden av svällande äppelkart.

Många men ofarliga.

Äppelkart var förbjuden frukt i min ungdom. Den som åt av dessa kunde få barnförlamning hette det. Samma öde kunde drabba den som hoppade omkring i lövhögar på hösten. Liksom man skulle akta sig för tvestjärtarna eftersom dessa kunde krypa in i öronen och bygga bo. Ingen tror naturligtvis längre på dessa folkliga fantasier som vidareförmedlats från generation till generation. Men visst avstår jag från att äta av äpplena innan de är mogna. Men de beror förstås på att äppelkarten är hårda och smaklösa.