Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-02 14:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/07/03/sjalvmordshinder-satts-upp-pa-vasterbron/

EPSTEINS STOCKHOLM

Självmordshinder sätts upp på Västerbron

På Västerbron pågår just nu arbetet med att sätta upp höga vajerstängsel ...

Många människor som inte sett sig kunna leva vidare har under åren valt att ta sitt eget liv genom att hoppa från Västerbron. För att om möjligt minska antalet framtida självmordshopp monteras just nu höga vajerstängsel upp på Västerbrons östra räcke . Om åtgärden efter utvärdering anses framgångsrik kommer stängsel också att monteras på den andra sidan liksom på andra riskställen i stan av vilka en del redan fått högre stängsel som exempelvis Nybohovsbron över Essingeleden.

... för att om möjligt minska antalet självmordsförsök ...

Försvårandet att hoppa från Västerbron är bara en del i en större samhällssatsning i länet på olika åtgärder för att förhindra de tragiska händelserna. Samverkansgruppen SPIS (Suicidprevention inom Stockholms län) har sedan bildandet 2009 arbetat fram olika åtgärder. SPIS består av representanter från samhällets många olika institutioner.

... genom hopp från bron.

Varje år dör cirka 1 400 svenskar genom självmord. Det är också den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 15 och 45 år.  På varje fullbordat självmord går cirka tio självmordsförsök.