Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/07/05/varfor-kallar-stockholms-stad-det-mesta-den-gor-for-varldsklass/

Epsteins STHLM

Varför kallar Stockholms stad det mesta den gör för "världsklass"?

Rundtornet i Bromma kyrka från 1160-talet anses vara Stockholms äldsta bevarade byggnad ...

...Bromma kyrka, invändigt rikligt smyckad med 1400-talsmålningar från Albertus Pictors skola i det tillbyggda långhuset.

"Jesus bär sitt kors".

"Joakims och Annas möte utanför Gyllene porten i Jerusalem".

Medeltiden, den avlägsna.  är påtagligt närvarande i Bromma kyrka. Albertus Pictors 1400-talsmålningar, om än alltför hårt restaurerade 1906, på väggar och tak i långhuset överväldigar. Rundhuset, på 1160-talet byggt som försvarstorn med 1,7 meter tjocka stenväggar, anses vara Stockholms äldsta bevarade byggnad. Den vackra kyrkogården anlades till en början på medeltiden. Den idylliska miljön är hänförande. Inte minst så här i högsommartid. Man skulle lite stolpigt på byråkratprosa med trovärdighet kunna uttrycka det som att hela anläggningen håller mycket hög klass.

Utvidgningen av Bromma kyrkogård ...

Intill kyrkan utvidgas just nu den gamla kyrkogården. Naturligt, eftersom det är brist på begravningsplatser i Stockholm. Jag tror att det kommer att bli fint men studsar ändå till när jag på en stor officiell skylt från Stockholms stad läser: ”Här bygger vi en kyrkogård i världsklass”. Världsklass, detta av Stockholms stad i alla möjliga och omöjliga sammanhang missbrukade honnörsbegrepp. På vilket sätt kommer den nyanlagda delen av Bromma kyrkogård att hålla världsklass? Förmodligen på inget sätt.

... på vilket sätt håller den världsklass?

Skogskyrkogården kanske kan betraktas som en kyrkogård i världsklass eftersom den tillhör världsarven på Unescos lista. Av kyrkogårdar jag själv besökt skulle jag kunna kalla den egenartade judiska kyrkogården i Prag för en kyrkogård i världsklass liksom Père Lachaise i Paris. Men Brommas tillbyggda del? Nej, det har jag svårt att föreställa mig. Det är mig obegripligt varför staden ska kalla det mesta den åstadkommer för världsklass. Det blir ju bara tomma ord som drar löje över Stockholms stad. Och det var väl inte avsikten.