Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-27 06:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/07/23/stockholms-nya-stadsdel-blir-bomassa-om-tre-veckor/

Epsteins Stockholm

Stockholms nya stadsdel blir bomässa om tre veckor

Arkitekturen är varierad ...

... i Stockholms nya stadsdel Annedal.

Jag tycker inte det var längesedan bilskroten dominerade det då skräpiga och ödsliga småindustriområde som låg vid Bällstaån i Mariehäll. Men det är nog ett par år sedan. Nu växer helt ny stadsdel, som fått namnet Annedal, upp på platsen. Annedal ska färdigbyggd rymma runt fem tusen personer, varav en femtedel nu flyttat in i redan färdigställda hus med växlande arkitektoniska uttryck. Om drygt tre veckor (16-26 augusti) förvandlas den nya stadsdelen till en bomässa, Annedal2012, den första i Stockholm på sex år.

Bällstaåns flyter genom det nya bostadsområdet.

Den blå bron (av konstnären Ebba Bohlin) leder över till Sundbybergssidan där de betydligt högre husen skymtar i bakgrunden.

Jag åkte ut och gick omkring i området som ligger fint vid den breddade Bällstaån. Lite förvånade det mig att man inte byggt högre hus med tanke på bostadsbristen och de befintliga två höga hus som sedan gammalt står som pendanger mittemot på Sundbybergssidan av Bällstaån.

Inte bara gatunamnen har barntycke ...

... också lekplatserna är fantasifullt utformade.

Uppenbarligen har man tänkt på barnen i denna stadsdel som har gatunamn efter kända barnboksfavoriter som Pippi Långstrumps gata, Alfons Åbergs gata, Klas Klättermus gata, Pelle Svanslös gata osv. Flera fina lekplatser är på gång liksom en fotbollsplan med konstgräs och en plaskdamm för de minsta. Strandpromenaden längs ån är också läcker men kanske kan oroa föräldrarna när de icke simkunniga telningarna är ute på egen hand.

Linabergs gamla industribyggnader ...

... tillför det nya bostadsområdet en extra dimension.

Linabergs fina gamla industribyggnader tillför området en historisk dimension som tilltalar mig mycket. Om jag inte tar fel så var det Svenska Diamantborrningsaktiebolaget som lät bygga de vackra tegelkomplexen med början 1909 och fram till 1940-talet.  De hyrs i dag ut främst som kontor.