Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 12:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/07/31/en-sextio-meter-bred-muralmalning-skapas-i-husby/

EPSTEINS STOCKHOLM

En sextio meter bred muralmålning skapas i Husby

Saadia Hussain, konstnärlig ledare, visar en skiss på hur de muralmålade händerna är tänkta .

Redan har muralmålningen kommit en bit på väg.

En sextio meter lång muralmålning är på väg att skapas på en husfasad i Husby centrum. Den ser ut att bli häftig. Redan syns konturerna till fem målade händer som påbörjades före sommaren. Nu har målningen kommit igång igen efter sommaruppehållet. Ett hundratal ungdomar (samt en del vuxna) är engagerade.

I vita rockar förbereder sig målarbrigaden för dagens uppgift.

Först skissas bilden med blyerts innan den målas med målarfärg (ej sprejfärg).

Förutom att en trist plats får liv så är projektet en mötesplats som skapar nya kontakter mellan alla som är med och målar. Mellan de stora målade händerna ska sedan olika livsberättelser gestaltas, livsberättelser som samlats in från barn och vuxna i ett tidigare skede.

Koncentrationen och arbetsglädjen är påtaglig.

Förorten i Centrum heter den ideella organisation som med stöd av Allmänna arvsfonden står bakom initiativet att få igång möten och samtal människor emellan med hjälp av muralmåleri. Flera projekt är aktuella, bland annat ett i Tensta i höst. Muralmålningen i Husby ska enligt planerna invigas den 15 oktober.