Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Harriet Löwenhjelm-skylten invigd - fler kvinnor efterlyses

Harriet Löwenhjelm (1887-1918). Foto: Ulf von Konow, 1917.

I Gamla stan, vid Kornhamnstorg, i Hallbecks antikvariat en gammal drömbok köpte jag i folioformat.

Så börjar Harriet Löwenhjelms klassiska dikt om den åtråvärda Beatrice-Aurore som i drömmen (eller kanske verkligheten) gäckar det förälskade diktjaget. Hela dikten finns nu att läsa på en ny litterär skylt som invigdes på Kornhamnstorg på onsdagen med tal av kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt och sång och diktläsning.

Kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) ...

... invigde Harriet Löwenhjelm-skylten på Kornhamnstorg ...

... och Gunnar Edander sjöng sin egen tonsättning av Beatrice-Aurore.

För närvarande finns det 73 litterära skyltar utplacerade i stan. Och fler blir det.  I kö står författare som exempelvis Ernst Brunner och Niklas Rådström. Men de ansvariga på kulturförvaltningen tar gärna mot fler tips från allmänheten, inte minst på kvinnliga författare eftersom dessa är i klar minoritet, 23 kvinnor på 73 skyltar (Heidi von Born, Fredrika Bremer, Ylva Eggehorn, Kerstin Ekman, Katarina Frostenson, Helga Henschen, Ulla Isaksson, Gunna Grähs, Agnes von Krusenstjerna, Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Barbro Lindgren, Kristina Lugn, Bodil Malmsten, Moa Martinson, Agneta Pleijel, Maria Sandel., Maj Sjöwall, Marika Stiernstedt, Gun-Britt Sundström, Elin Wägner, Sonja Åkesson och nu alltså också Harriet Löwenhjelm).

Här låg Kornhamnstogs antikvariat (nu Colorez) till för ett par år sedan. Men det hade ingenting med Harriet Löwenhjelms dikt att göra.

PS 1. Hallbecks antikvariat har vad jag vet aldrig existerat i verkligheten. Det antikvariat som slog i gen på Kornhamnstorg för några år sedan var av betydligt senare datum och hade så vitt känt inga föregångare. Det betyder förstås inte att den suggestiva diktens sällsamma magi på något sätt minskar.

Med Harriet Löwenhjelm finns det nu 23 kvinnor på de 73 litterära skyltarna i Stockholm. Fler kvinnor efterlyses.

PS 2. Här följer två förslag på nya kvinnliga litterära skyltar: 1. Birgitta Stenberg, romanen Chans 1961, skylt på Södra Station. 2. Rita Tornborg, romanen Hansson och Goldmann 1974, skylt på Götgatan utanför Hotell Malmen.

Mer om Harriet Löwenhjelm i en tidigare blogg.