Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-19 20:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/08/18/sprejat-moderatmarke-invigde-botkyrkas-lagliga-graffitivagg/

EPSTEINS STOCKHOLM

Sprejat moderatmärke invigde Botkyrkas lagliga graffitivägg

Jimmy Baker, moderat kommunalråd i Botkyrka, sprejade ett moderatmärke ...

... tillsammans med partikollegan Kia Hjelte när den lagliga graffitiväggen invigdes på fredagen.

Moderata kommunalrådet Jimmy Baker i Botkyrka var en av de första som invigde den nya lagliga graffitiväggen i Alby. Tillsammans med moderatkollegan Kia Hjelte målade sprejade han ett moderatmärke på väggen.  Därmed blev Botkyrka den andra kommunen i Stor-Stockholm med en laglig vägg (den andra är Sigtuna). I Stockholm råder som bekant nolltoleranspolicy mot graffiti. ”Något jag tänker kämpa mot”, sade Willy Viitala, politisk sekreterare för Botkyrkamoderaterna, i sitt invigningstal.

Subtopiachefen Karin Lekberg hoppades på en ny diskussion om graffitikonsten i framtiden, mer estetisk än lagteknisk.

Den nya graffitiväggen ligger vid hangaren på Subtopias område. Subtopia är en arbetsplats i Alby med kulturell inriktning där bland annat Cirkus Cirkör håller till. Runt tre hundra personer jobbar vid Subtopia. Subtopiachefen Karin Lekberg sa i sitt invigningsanförande att hon hoppades att diskussionen om graffiti i framtiden sker mer på det estetiska planet än det lagtekniska.

Många graffitimålare tog den lagliga väggen i besittning ...

... både vana ...

Initiativtagaren till graffitiväggen Hugo Röjgård från Graffitifrämjandet tackade Botkyrka kommun, Subtopia och alla andra som möjliggjort den lagliga väggen. Han berättade att den kommer att vara öppen på helgerna. Dock inte varje helg eftersom hangaren ibland hyrs ut till filminspelningar och annat. Efter invigningstalen var graffitiskapandet i gång. Båda vana och ovana graffitimålare deltog med hjärtans lust.

... och nybörjare.