Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-07 07:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/09/13/tidig-torsdag-utanfor-rosenbad/

EPSTEINS STOCKHOLM

Tidig torsdag utanför Rosenbad

Handikapprörelsens torsdagsmanifestation utanför Rosenbad har pågått varje vecka sedan första december förra året.

Sedan tidigt i vintras har ett gäng tappra själar från handikapprörelsen varje torsdagsmorgon i kyla och blåst, i sol och i regn, mellan klockan och nio, stått och delat ut flygblad med kravet att regeringens egen departementspromemoria ”Bortom fagert tal” från 2010 ska förverkligas. Huvudinnehållet i PM:et är att bristande tillgänglighet ska klassas som diskriminering och skrivas in i Diskrimineringslagen.

Integrationsminister Erik Ullenhag samtalar med Ken Gammelgård och Urban Fernquist innan han skyndar vidare in till Rosenbad.

Kommer så integrationsminister Erik Ullenhag på torsdagsmorgonen på väg in till jobbet i Rosenbad, stannar till och får ett flygblad betitlat ”664 dagar har vi väntat!” av Ken Gammelgård i rullstol. ”Ni får väl med det här nu i budgetproppen”, säger Urban Fernquist som också deltar i manifestationen.  ”Nä, sånt här brukar vi inte skriva in i budgeten”, svarar Erik Ullenhag. ”Ja, men ni får väl visa en viljeyttring”, säger Urban Fernquist”. Erik Ullenhag svarar lite undvikande och beger sig med ett vänligt leende mot sin arbetsplats.

Made Palmgren med hunden Molly i knät delade ut flygbladet "664 dagar har vi väntat!" på torsdagsmorgonen ...

Nästa torsdag kommer det att stå ”671 dagar har vi väntat!” i stället för ”664 dagar vi väntat!” på flygbladen. Så länge sedan är det nämligen som regeringspromemorian ”Bortom fagert tal” presenterades.

... samtidigt demonstrerade en skara ungdomar (Karin Johansson närmast i bild) ...

Framåt niotiden ansluter sig en skara ungdomar till demonstranterna utanför Rosenbad. De protesterar mot det finlandssvenska bolaget Nordkalks påbörjade men tillfälligt (?) stoppade planer på kalkbrytning i Ojnareskogen på Gotland. Och inne i Rosenbad förbereder sig samtidigt de fyra borgerliga partiledarna för sin förestående presskonferens där de tillsammans ska avisera sänkt bolagsskatt från 26,3 till 22 procent.

... mot den hotande skövlingen av Ojnareskogen på Gotland.