Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-06 07:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/09/16/rattvisans-gudinnor-pa-mynttorget/

EPSTEINS STOCKHOLM

Rättvisans gudinnor på Mynttorget

Med röda ögonbindlar ...

... som rättvisans gudinna ...

... genomförde värnarna av den hotade Ojnareskogen på Gotland ...

Med röda bindlar för ögonen manifesterade ett drygt tjugotal personer sitt engagemang för den hotade Ojnareskogen på Gotland under tjugo minuter på söndagseftermiddagen. Ögonbindlarna ska påminna om rättvisans gudinna Justitia som brukar avbildas med två vågskålar i var hand och en bindel för ögonen symboliserande objektivitet och rättvisa. Denna hållning var samtidigt ett budskap till ledamöterna i Högsta domstolen.

... en manifestation på söndagen och tågade i väg till ...

... Högsta domstolen med sitt budskap.

I början på veckan som kommer ska nämligen Högsta domstolen avgöra om det finlandssvenska företaget Nordkalk får anlägga ett kalkbrott i det värdefulla och omstridda naturområdet. Deltagarna i manifestationen på Mynttorget tågade i väg med sitt långa plakat som hade texten: ”HD har makt över Ojnares öde” och placerade det på en refug framför Högsta domstolens palats vid Mynttorget väl synligt för domstolens ledamöter (om det nu ligger kvar när de anländer till sin arbetsplats på måndagsmorgonen).