Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-31 21:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/10/11/kronprinsessan-victorias-skulptur-placerad-i-hokarangen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Kronprinsessan Victorias skulptur placerad i Hökarängen

Ernst Billgrens skulptur Kyrka på Skeppsbron 2010 (Foto: Mats Liliequist) ...

... invigdes på torsdagen i Nisses park i Hökarängen av ...

... kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) som drog ifrån det röda tygstycket.

En junidag för två år sedan dök det plötsligt och oannonserat upp en voluminös skulptur på Skeppsbron framför slottet intill Strömbron. Några månader senare försvann den lika oväntat och har inte setts till på offentlig plats förrän på torsdagen då kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp) invigde den tunga pjäsen genom att avtäcka den i Nisses park i Hökarängen.

Skulpturen som heter Kyrka är gjord av konstnären Ernst Billgren. Den var 2010 stadens morgongåva till kronprinsessan Victoria inför giftermålet med sin prins. Därför placerades den provisoriskt på Skeppsbron i samband med bröllopet. Det berättade stadens konstchef Mårten Castenfors vid invigningen av klängvänliga skulpturen i Nisses park där den nu fått en permanent plats.