Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Ingemar Ingevik 1931-2012

En tyst minut för Ingemar Ingevik på Sällskapet Per Anders Fogelströms vänners möte på torsdagskvällen.

Sorgen är tung i Gamla stan. Inte bara där. I många kretsar. Ingemar Ingevik dog i måndags. Sällskapet Per Anders Fogelströms vänner hedrade sin avlidne ordförande Ingemar Ingevik med ett tänt ljus och en tyst minut vid sitt möte på torsdagskvällen.

Min egen första kontakt med Ingemar Ingevik var på Råsundas fotbollsstadion där jag i slutet på 1950-talet från läktaren såg Ingemar Ingevik därnere på planen spela högerback i mitt favoritlag AIK. Långt senare stötte jag på honom i jobbet ibland då han var biträdande socialborgarråd och därefter Stockholms kommunfullmäktiges ordförande på 80- och 90-talet.

Den sista bilden jag tog på Ingemar Ingevik var den 4 september i år på ett möte på Själagårdsgatan.

På senare år möttes vi ofta i Gamla stans gränder. Ingemar Ingevik var mannen bakom socialdemokraternas öppna alltid fullsatta tisdagsmöten på Själagårdsgatan. Senast jag träffade honom där var för drygt en månad då jag också tog en bild på honom vid mikrofonen. Mikrofonen skötte han också på de välbesökta årliga valborgsmässofirandena på Riddarholmen.

Ingemar kämpade för ett bilfritt Gamla stan och jag tror det var han som var mannen som såg till att också Stora Nygatan liksom Västerlånggatan blev gågata för ett par år sedan.  Ingemar Ingevik var aktiv med sitt samhällsengagemang in i det sista och det var på väg från ett möte med Ny Gemenskap som han föll ihop och efter en kort tid avled. Gamla stan har förlorat en av sina stora personligheter. Vila i frid Ingemar.

Ingemar Ingevik i AIK-dress på en Alfa samlarbild från 1957.