Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-16 17:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/10/13/bostadsveckan-inleddes-med-ratt-att-bo-demonstration/

Epsteins STHLM

Bostadsveckan inleddes med "Rätt att bo"-demonstration

"Rätt att bo"-demonstrationen tågade genom centrala staden ..

... med buller och bång ...

”Rätt att bo” var huvudparollen för demonstrationen som bullrande drog fram från Sergels torg via folktäta Drottninggatan och Västerlånggatan till Slussen på lördagen. Ett par hundra demonstranter med slagord som ”Rädda hyresrätten”, ”Stoppa gentrifieringen” och ”Förtäta för de täta” väckte maximal uppmärksamhet bland lördagsflanörerna i City.

... till Slussen.

Demonstrationen var inledningen på ”Aktionsveckan mot bostadskrisen” med en mängd evenemang på huvudtemat ”Rätt att bo” även för ungdomar med låga inkomster och utan kapitalstarka föräldrar och för andra bostadslösa som inte kan eller vill låna flera miljoner för att få en bostad. Udden är riktad mot utförsäljningen av allmännyttan och privatiseringen av de kommunala bostadsbolagens lägenheter och för fler nya billiga hyresrätter istället för tvärtom.

Ung vill ha egen bostad nu ...

Närmare 70 000 ungdomar i Stockholm är akut bostadslösa enligt Hyresgästföreningen. Nybyggda hyreslägenheter är alldeles för dyra för många ungdomar. Varför är det så? Enligt oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s) (på en bostadsdebatt nyligen) beror de höga hyrorna i nyproduktionen på att staden säljer marken till det byggbolag som betalar mest vilket slår igenom på hyrorna. Han förordade en annan markpolitik med sikte på överkomliga hyror.

... yngre vill ha egen bostad sen.