Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 10:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/10/15/gasverket-blir-kulturcentrum/

Epsteins STHLM

Gasverket blir kulturcentrum

Den vackra tegelarkitekturen på gasverksområdet bevaras i sin helhet ...

... utom lokstallet som ligger i vägen för den framtida Bobergsgatan.

Tegelarkitekturen i Värtagasverket är bedövande vacker. Jag upptäckte det när jag fritt fick röra mig inne på området på söndagen då det var öppet för allmänheten. Ferdinand Bobergs mästerverk från slutet av 1800-talet ska i sin helhet bli kulturcentrum. Endast det gamla lokstallet måste rivas för Bobergsgatan som i framtiden ska sträcka sig mellan husen.

De båda tegelgasklockorna blir förhoppningsvis konstscener. I den mindre var det öppet hus på söndagen ...

.... med mängder av besökare under dagen.

Ferdinand Bobergs två gasklockor planeras för olika former av scenkonst.  Jag hoppas det går i lås. I den mindre av de två var det möjligt att på söndagen gå in och uppleva storslagenheten och det ville många stockholmare. Köerna var långa till entrén.

Hit ska Spårvägsmuseet flytta ...

... och här blir det skola.

Hittills är det klart att Spårvägsmuseet ska flytta till gasverksområdet från Söder och att en skola ska härbärgeras in i en av byggnaderna. På exploateringskontoret tittar man just nu på det 60-tal intresseanmälningar från olika företag och organisationer (många med kulturell anknytning) som anmält intresse att flytta in i någon av de runt trettio byggnaderna som finna på gasverksområdet. Framåt våren börjar det klarna vilka det blir.

Jag tror det blir ett kulturcentrum av klass i framtiden om inget oförutsett inträffar.