Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-01 20:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/10/28/kvinnan-magnus-johanssons-ode/

EPSTEINS STOCKHOLM

Kvinnan Magnus Johanssons öde

Johan Theodorsson är berättare och spelar flera roller ...

Historia är inte bara kungar och krig även om jag tyckte det verkade så när jag läste i historieboken under min för längesedan genomlidna skoltid. Kanske speglas historiska skeden lika bra, eller bättre, genom förgångna tiders individuella människoöden även om de flesta är helt eller nästan okända. Från gamla bevarade rättegångsprotokoll kan enskilda människoöden sedan länge glömda fås att mer eller mindre åter träda fram särskilt om det gestaltas på scen med empati och övertygelse. Det var vad som skedde på Historiska museet på söndagen i Musikteater Unnas föreställning Maria Johansdotter av och med Johan Theodorsson och Anders Peev.

... Anders Peev spelar Magnus/Maria och nyckelharpa ...

Maria Johansdotter handlar om en ung kvinna som på Karl XII:s tid väljer att leva sitt liv förklädd som man under namnet Magnus Johansson. Hon blir förälskad i en annan kvinna som vet om Magnus Johanssons rätta kön. De båda kan i längden inte behålla sin hemlighet. När de blir avslöjade försöker Anna begå självmord. Maria Johansdotter döms till fängelse. Pjäsen bygger på drygt trehundraåriga rättegångsprotokoll men utgör ändå en perfekt utgångspunkt för diskussioner om könsroller och genusfrågor i vår tid. Den spelas också under hela november för skolklasser. Den 19 december, kl 18, äger nästa offentliga föreställning på Historiska museet rum.

... i musikteaterföreställningen Maria Johansdotter.