Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Diana, frivillig skolelev på lovet – Jag avundas vetgirigheten

Emil Malik Godonou från stiftelsen Läxhjälpen förklarar hur en ekvation ska lösas för Diana Mamendi som frivilligt väljer att plugga i skolan fast det är höstlov.

Höstlov. Men bara delvis för Diana Mamendi som går i nian. Hon är inte som jag i hennes ålder som struntade i allt vad plugg och läxor hette. Diana kommer frivilligt tillsammans med några klasskompisar i Nytorpsskolan till plugget i Hammarbyhöjden ett par timmar för att finputsa mattekunskaperna med hjälp av mentorerna i stiftelsen Läxhjälpen. Dianas mentor heter Emil Malik Godonou, student på KTH.  Diana frågar och Emil svarar. Det är vinklar, Pythagoras sats och ekvationer. Diana och Emil turas om att skriva upp ekvationerna med en frenesi så att blyertsen går av stup i ett. Jag avundas vetgirigheten. Plugga på lovet, föredömligt!

Paus i den frivilliga läxläsningen.

Stiftelsen Läxhjälpen finansieras av näringslivet. Den har runt hundra arvoderade mentorer i Stockholm som regelbundet hjälper runt fyrahundra elever med läxorna i främst engelska, svenska och matte så att de får godkända betyg och kan komma in på gymnasiet. Läxhjälpen är gratis. En välsignelsebringande verksamhet som jag tycker borde expandera mera. Det är alltför många som inte har behörighet att börja på gymnasiet som det är nu. På vissa svenska skolor klarar bara tre av tio elever att komma in på gymnasiet.

Chiwarat Yoinuan kämpar med ett mattetal.