Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-08 10:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/11/15/begravning-av-hyresratten/

Epsteins STHLM

Begravning av hyresrätten

Hyresrätten begravdes ...

... av sorgklädda kvinnor ...

... i en aktion utanför Stadshuset på torsdagen.

Ett udda begravningståg mötte kommunpolitikerna utanför Stadshuset på torsdagen. En samling sorgklädde kvinnor ”begravde” hyresrätten under tal och tårar. Det är ombildningen av runt 25 000 kommunala bostadslägenheter i Stockholm till bostadsrätter de senaste åren som beklagades av ”de sörjande”.

"Min morfar i Högdalen var tvungen att flytta från sin lägenhet efter ombildningen till bostadsrätt".

-Min morfar i Högdalen var tvungen att flytta från en fyra till en enrumslägenhet på 16 kvadratmeter när han inte hade råd att köpa sin hyresrätt eller ville bo kvar som hyresgäst hos sina gamla grannar i den nya bostadsrättsföreningen efter ombildningen, berättade en av de svartklädda kvinnorna.

Joakim Larsson (m): "Vi värnar hyresrätten".

Inne i kommunfullmäktige fortsatte bosstadsdebatten från onsdagen (se föregående blogginlägg). Borgarrådet Joakim Larsson (m) hävdade att lägenhetsförsäljningarna var en förutsättning för att få in de miljarder kronor som behövdes för renoveringar och upprustningar av miljonprogramsområdena som skett. ”Vi värnar hyresrätten”, sade han. Något oppositionen ifrågasatte.

Ann-Margarethe Livh (v): "Alliansen byter ut befolkningen i stan".

”Ni använder bostadspolitiken för att byta ut befolkningen här i stan. När hyresrätterna för vanligt folk försvinner så försvinner också folk som inte har råd att bo kvar medan de som har råd att betala flyttar in”, sade Ann-Margarethe Livh (v).

Yvonne Ruwaida (mp): "Utförsäljningarna är ideologiskt drivna".

”De kommunala bostadsbolagen är ekonomiskt starka. Försäljningarna till bostadsrättsföreningarna hade inte behövts för att kunna rusta upp ide äldre beståndet. Utförsäljningarna är ideologiskt drivna”, sade Yvonne Ruwaida (m), medan Björn Ljung (fp) istället använde begreppet ”aktiv fastighetsförvaltning” för att beteckna alliansens bostadspolitik.