Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/11/17/gruvprotest-pa-sodermalm/

Epsteins STHLM

Gruvprotest på Södermalm

Lars Epstein
Rätta artikel

Några hundra personer samlades på Medborgarplatsen för att delta ...

... mer eller mindre passivt i manifestationen ...

Kritiken mot nya gruvor på olika håll i landet har tagit fart efter de uppmärksammade protestaktionerna mot det planerade kalkbrottet i Ojnareskogen på Gotland i somras.

... mot nya gruvetableringar ...

... på olika platser i landet.

På lördagen anlände en budkavle till Stockholm och Medborgarplatsen med sång och musik och kritiska tal. Budkavlen som startade på Gotland har färdats landet runt bland annat via Girjas och Laevas samebyar, Jokkmokk, Tärnaby och Vättern. Budkavlen fokuserar på nya gruvors långsiktiga negativa konsekvenser för miljön och kritiserar den gruvvänliga lagstiftningen och regeringens som man menar alltför generösa inställning till gruvbolagens intressen.

Musik (Saemundur Grettisson, dragspel, Max Mackhé, sång och gitarr, Emanuel Söderberg, fiol) ...

... och sång präglade manifestationen på Medborgarplatsen ...

”Sverige skänker just nu bort mineraler för tusentals miljarder till utländska gruvbolag. Motprestationen ska vara ett antal tusen arbetstillfällen, men när gruvboomen är över om 20 år, står samhället med notan i form av förstörda landområden och bortskänkta mineraltillgångar. När gruvbolagen efter 20 år tömt landet på mineraler finns inga garantier ens för att bolagen återställer landområdena efter sig och jordbruk, skogsbruk, rennäring och besöksnäring har på enorma landområden för all framtid förlorat möjligheten till existens.”

... men också allvarliga åhörare av de kritiska talen.

Så sammanfattades budkavlens budskap i en debattartikel i Svenska Dagbladet häromdagen underskriven av Marie Persson (nätverket Stoppa gruvan i Rönnbäck i Björkvattsdalen, Tärnaby), Niila Inga (arbetsgruppen Bevara fjällmarken),  Lisa Wanneby (Urbergsgruppen), Johan Elwing,  (Aktion Rädda Vättern). Sofia Bothorp (Ojnareskogen), Tor Lundberg (nätverket Inga gruvor Jokkmokk), och Anncatrin Hjernqvist (Naturskyddsföreningen Gotland). Alla gemensamt för nätverket Budkavlen.