Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-13 07:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/11/21/varfor-vander-du-pa-graset/

EPSTEINS STOCKHOLM

Varför vänder du på gräset?

Ett gäng arborister (trädexperter) demonstrerade olika arbetsmetoder för varandra när Sveriges Arboristförbund hade erfarenhetsutbyte på Stora Skuggan på tisdagen, en dag de kallade det för ”Ekens dag”.

Daniel Daggfeldt hälsar de övriga arboristerna välkomna till erfarenhetsutbytet på "Ekens dag" ute på Stora Skuggan, helt nära värdshuset.

”Har kanelbullen en egen dag kan väl eken också ha det”, tyckte arboristen Daniel Daggfeldt, en av initiativtagarna. Och det kan man ju hålla med om.

Miljön för barnens favoritek förbättrades ...

Arboristerna beskar kronan på en gammelek och passade också på att förbättra förhållandena för barnens favoritek ute på Stora Skuggan, en ihålig bjässe älskad av de små. När den av allt barntramp hoppackade (kompakterade) jorden runt stammen luckrades upp av ihärdigt grävande arborister anlände en dagisgrupp från Odenplan som tänkte springa in i den ihåliga stammen och leka som vanligt. Men det gick inte just medan arboristernas arbetade.

... bland annat genom att marken runt stammen luckrades upp ..

... vilket föranledde träffsäkra frågor från de intresserade dagisbarnen.

-Varför vänder du uppochned på gräset, frågade ett av dagisbarnen storögt en av arboristerna som just stod och grävde närmast stammen. För att rötterna ska kunna andas bättre, tror jag svaret blev. Stora trädgrenar lades också runt eken för att skapa en ingång för barnen till ihåligheten och undvika kompaktering runt hela stammen. Träflis spreds också under kronan (trädspegeln) för att i slutändan förbättra näringstillförseln till rötterna. Till sist ett par lass grus i ihåligheten och barnens favoritek var klar att i förbättrad livsmiljö ta emot dagisbarnen igen för spontan lek ute i den fria naturen, roligare än i den konstruerade lekparken som det verkar.

Arboristerna fick också en kunnig föreläsning ute i det fria om insekter som lever i ekarnas döda ved. Särskilt utförligt talade entomologen fil dr Nicklas Jansson från länsstyrelsen i Östergötland om den sällsynta och rödlistade läderbaggen (rakt under hans pekfinger) som inte finns så långt norrut som i Stockholm men som hittats i länet, på Muskö.