Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 09:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/11/22/hoghus-loser-inte-bostadsbrist/

EPSTEINS STOCKHOLM

"Höghus löser inte bostadsbrist"

Monica Andersson, ordförande i Samfundet S:t Erik, hade farhågor om vart Stockholm är på väg. "Staden måste slå vakt om sin individuella karaktär, sade hon i sitt inledningsanförande.

Allt fler människor flyttar till Stockholm. Hur ska stan bebyggas på bästa sätt för att bevara sin identitet och karaktär? Det var frågan som diskuterades på ett seminarium arrangerat av Samfundet S:t Erik under onsdagen.

Höga hus ger inte fler bostäder, sade Madeleine Sjöstedt.

”Vi bör omfamna inflyttningen till Stockholm. Folk vill bo tätt. Men det betyder inte att höghus ska byggas. Höga hus skapar solitärer. De blir hus i park som ger otrygga miljöer. Det är folkvimlet på gatorna som skapar trivsel. Inte de höga husen”.

Det sade fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (fp). Hon underströk också att höghus inte ger fler bostäder än låga hus och tog som exempel Hagalund i Solna där det bodde lika många människor innan de gamla husen revs som i de så kallade Blåkullahusen som ersatte den gamla snickarglädjen.

Peter Elmlund höll med om de höga husen.

Peter Elmlund, projektchef för Uran City Research var inne på samma linje.  ”Bygga högt blir inte tätt. Det blir inte fler bostäder med skyskrapor”, sade han.

Maria Rankka vill ha en fullt utbyggd ringled runt Stockholm.

Maria Rankka, vd för Stockholms Handelskammare, sade att Stockholm konkurrerar med andra städer om framtidens talanger och att Stockholm måste förtätas ”eftersom Stockholmsregionen växer med två busslaster om dagen”. Hon talade för att en ”full ringled” byggs runt stan liksom mängder med bostäder då det enligt henne fattas runt 100 000 lägenheter i dag.

Ulf Wickbom ville ha synpunkter på dagens Brunkebergstorg ...

På seminariet talades också om ”ett levande folkliv” i staden. Moderatorn Ulf Wickbom frågade Stadsbyggnadskontorets pensionerade planarkitekt Aleksander Wolodarski vad denne tyckte om dagens Brunkebergstorg, en död central plats i staden, renons på folkliv. ”När jag tänker på Brunkebergstorg vill jag bara gråta. Det förr så vackra och täta torget i centrum…”, svarade han och såg ut som han menade allvar.

... från Aleksander Wolodarski som bara ville gråta när han tänkte på det gamla fina torgets förvandling till dagens döda plats.

I samma ämne delade Madeleine Sjöstedt ut en kraftig känga åt staten. ”Det är dåligt av Fastighetsverket att stänga av bottenvåningarna i regeringskvarteren om någon från Fastighetsverket är här och lyssnar”, sade hon och vände sig mot den månghövdade publiken. Men ingen från Fastighetsverket gav sig till känna.