Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 17:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/11/23/delade-meningar-om-50-000-nya-bostader-pa-bromma/

Epsteins STHLM

Delade meningar om 50 000 nya bostäder på Bromma

Lars Epstein
Rätta artikel

Miljöpartiets förslag att bebygga Bromma flygfält.

Lägg ner flyget på Bromma och bygg 50 000 bostäder där istället. Det är Miljöpartiets radikala förslag för att lösa bostadsbrisen i Stockholm.

Miljöpartiets Daniel Helldén och handelskammarens Anna Wersäll har olika uppfattningar om att bygga på Bromma.

-Regeringen kan säga upp avtalet i morgon. Inrikesflyget kan flytta till Arlanda. Om tre är kan de första hyresgästerna flytta in i Bromma Parkstad, sade Miljöpartiets borgarråd Daniel Helldén vid en debatt på Kägelbanan på torsdagskvällen.

Anna-Molén Thorson (mitt i bilden med mobilen).

Anna Molén-Thorson från tankesmedjan Urbanisma tyckte idén var bra. ”Vi kan ju inte ha flygplats mitt i stan”, sade hon lite tillspetsat.

Anna Wärsell från Handelskammaren var av motsatt åsikt.

-Om vi lägger ner flyget på Bromma får vi problem med både den nationella och internationella tillgängligheten. Brommaflyget behövs. Det kan inte flytta till Arlanda. Där finns inte tillräcklig kapacitet.

Detta tillbakavisades av Daniel Helldén. Det är helt fel. Det finns visst kapacitet på Arlanda. ”Vi har ju Skavsta också. Dit planeras snabbtåg”, sade han.

Emma Jonsteg var både positiv och kritisk.

Arkitekten Emma Jonsteg tyckte om planen med gröna hus på Bromma men ifrågasatte de politiska partierna olika utspel. ”Det är inte bara Miljöpartiet. Det är en trend med utspel i stället för att hitta platser där man mer omgående kan bygga”, sade hon och efterlyste konkreta exempel.

Daniel Helldén menade att Bromma Parkstad just är ett sådant konkret exempel. Det handlar bara om politisk vilja, menade han. Men den verkar inte finnas.

Publiken följde intresserat stadsbyggnadsdebatten på Grön bar på Kägelbanan.