Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-18 12:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/11/28/domstol-stoppar-det-planerade-bygget-i-kvarteret-plankan/

Epsteins Stockholm

Domstol stoppar det planerade bygget i kvarteret Plankan

Kvarteret Plankan omgivet av Hornsgatan (längst ned), Varvsgatan, Lundagatan och Kristinehovsgatan.

Svenska Bostäders plan att bygga ett runt hus på pelare med 119 lägenheter på den stora parklika gården i kvarteret Plankan (Hornsgatan/Varvsgatan/Lundagatan/Kristinehovsgatan) som antogs under politisk strid i kommunfullmäktige för nästan exakt två år sedan har nu stoppats av Mark- och miljödomstolen. Även påbyggnader på taket runt kvarteret stoppas. Den enhälliga Mark- och miljödomstolen upphäver därmed länsstyrelsens tidigare beslut att godkänna den överklagade detaljplanen.

Mark- och miljödomstolens förhandling på Plankans gård i somras. Längst till vänster domstolens ordförande rådman Claes-Göran Sundberg.

I somras hölls förhandling utomhus på gården då Mark- och miljödomstolens ledamöter mötte hyresgäster och gjorde en syn på plats (något som länsstyrelsens ledamöter inte ansåg nödvändigt för sin del eftersom de ansåg sig väl känna till förhållandena på platsen och därför inte tyckte att de behövde besiktiga den).

Nedre delen av det pelarförsedda runda hus som var tänkt att byggas på Plankans gård men som nu stoppats.

Mark- och miljödomstolens kritik mot den av majoriteten i kommunfullmäktiga antagna (och av underinstansen länsstyrelsen godkända) detaljplanen är svidande. Mark- och miljödomstolen konstaterar att planen på ett flertal punkter strider mot den äldre Plan- och bygglagen (ÄPBL) som är tillämplig i detta fall.

Domstolen konstaterar sammanfattningsvis ”att det finns invändningar mot detaljplaneförslaget såvitt avser dålig luftkvalitet, alltför höga bullernivåer, försämrade ljus- och siktförhållanden, brist på alternativa rekreationsytor, försämring av barnens miljö och förvanskning av kvarterets kulturvärde” och slutklämmen: ”Ett genomförande av detaljplaneförslaget skulle medföra en irreparabel skada på den kulturhistoriska miljö som kvarteret utgör”. ”Detaljplanen ska därför upphävas”, heter det i domen.

Läs även: Runt hus på pelare planeras på Stockholms största innergård

Läs även: Kaos i Stadshuset när pelarhus på Söder klubbades igenom

Läs även: Unik domstolsförhandling utomhus i Plankanparken