Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 04:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/11/29/fackeltag-i-morker-och-snoyra-mot-hus-i-solbergaskogen/

Epsteins STHLM

Fackeltåg i mörker och snöyra mot hus i Solbergaskogen

Fackeltåg längs Folkparksvägen mot byggplanerna i Solbergaskogen.

I blöt snöyra tågade en tapper skara med facklor på onsdagskvällen från E 4-baren längs Folkparksvägen till Solbergaskolan för att demonstrera sitt motstånd mot planerad exploatering i Solbergaskogens front mot Kristallvägen och Diamantbacken.

Lika många marschaller som nedhuggningshotade träd tändes innan samrådsmötet i Solbergaskolans matsal.

Utanför skolmatsalen tände de lika många marschaller som träd som hotas av nedhuggning om de tre planerade lamellhusen med sextio lägenheter byggs i Solbergaskogen. Inne i matsalen samlades ett femtiotal personer för att lyssna på Stadsbyggnadskontorets presentation av byggplanerna.

Projektledaren Linda Palo (i mitten) från Stadsbyggnadskontoret samtalar med några kritiska Solbergabor.

Projektledaren Linda Palo berättade att ett fyrtiotal träd, varav några tallar och ekar med rödlistade arter, måste offras för den nya bebyggelsen som dock inte blir lika omfattande som först tänkt.

Modellen där de tre nytillkommande husen i Solbergaskogen längs Kristallvägen och Diamantbacken finns med.

Flera Solbergabor påpekade att den del av skogen där marken förstördes när tunneln för den nedgrävda kraftledningen byggdes för ett par år sedan aldrig återställdes som utlovat. Där fylldes bara på med sand och slagg. Den förstörda marken, där en del av husen är planerade att byggas, används nu som argument för att bygga. Linda Palo höll med om marken var oacceptabelt återställd men att det låg utanför Stadsbyggnadskontorets ansvar.

Två av de tre planerade lamellhusen i kanten av Solbergaskogen mot Kristallvägen. Illustration: Engstrand och Speek AB

Solbergabornas argument för att bevara Solbergaskogen intakt var många men för att få eventuell effekt måste de sändas in skriftligt till Stadsbyggnadskontoret före den 17 december.  Därefter vidtar detaljplanearbetet på Stadsbyggnadskontoret och nytt samråd nästa år.