Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/10/argument-for-och-emot-marknadshyror-i-stockholm/

Epsteins STHLM

Argument för och emot marknadshyror i Stockholm

Rätta artikel

Mats Olin, från den marknadsliberala tankesmedjan Timbros medieinstitut, har undersökt hur de stora medierna rapporterar om bostadsbristen i Stockholm.

Marknadshyror för lägenheter i Stockholm är ett känsligt ämne som det sällan talas om i medierna trots att bostadsbristen är ett viktigt ämne som ofta avhandlas i tryck och i etern. Det slog Timbros Mats Olin fast på ett lunchseminarium under måndagen. Han har skrivit en rapport om hur DN, SvD, Ekot, P4 och ABC beskriver bostadsbristen.

Om hyresregleringen slopas och fria marknadshyror införs skulle hyrorna gå upp i innerstan och kanske ner i förorterna vilket skulle medföra ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Det är tesen.

Varför rapporterar då inte medierna om slopandet av hyresregleringen som ett medel öka rörligheten på bostadsmarknaden när bostadsbristen är på tal, undrade Mats Olin.

Ekonomijournalisten Pontus Herin, känd för boken I Djursholm och Tensta kindpussar vi varandra.

Ekonomijournalisten Pontus Herin sade under paneldebatten att mediernas tystnad om marknadshyror hänger ihop med att många av journalisterna och deras vänner bor i innerstan och de därmed har ett egenintresse av att hålla hyrorna nere.

Borgarrådet Joakim Larsson (m) sade att trenden går mot marknadshyror i Stockholm men att det är upp till parterna (Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna) att bestämma takten.

Borgarrådet Joakim Larsson (m) lättar på kavajen efter seminariet medan moderatorn Maria Eriksson får hjälp av med mikrofonen.

Förre riksdagsledamoten Lars Tobisson (m) menade i ett drastiskt anförande att det är en ohelig allians mellan ”änkorna på Östermalm och Hyresgästföreningen” som säger nej till marknadshyror. Han förutspådde hyresrättens försvinnande i innerstan till bostadsrättens förmån om inte marknadshyror införs. Han berättade också att finansminister Gunnar Sträng (s) hade tänkt lägga fram en proposition i början på 70-talet om att slopa hyresregleringen men att han drog tillbaka förslaget efter att det kritiserats av Cecilia Nettelbrandt (fp).

Personligen har jag spontant några frågor som inte berördes på seminariet. Innebär verkligen marknadshyror ett betydande tillskott av lägenheter på bostadsmarknaden? Hur många tvingas flytta från sina lägenheter om hyrorna släpps helt fria?  Ökar inte segregeringen ännu mer i Stockholm om marknadskrafterna får sätta priset på bostäderna? Dessa frågor berördes inte på seminariet.