Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Politisk teater i Jordbro

I Jordbro kulturhus (gamla Jordbromalmsskolan) som ska rivas …

… spelade på måndagskvällen Jordbro Stadsteater en satirisk pjäs …

En uppkäftig satir från vänster spelades upp i Jordbro kulturhus inför ett hundratal roade åskådare på måndagskvällen. Jordbro stadsteater, som tidigare fått låna lokalen gratis av kommunen, fick i går kväll betala 2 000 kronor i hyra för att spela föreställningen ”I Audun Ribes underbara trädgård”. Ändå var inträdet gratis med möjlighet till frivilliga bidrag från dem som var stadd i kassa.

… som ordagrant återgav replikerna från en medborgardialog om Jordbros framtid  i september i år.

Texten till pjäsen var en i hemlighet inspelad ordagrann transkribering av en medborgardialog från september i år där bland andra det ledande kommunalrådet i Haninge Martina Mossberg (m) och den private centrumägaren Audun Ribe deltog. Medborgardialogen (pjäsen) som är svår att sammanfatta blottade en oöverbryggbar klyfta mellan ”de där uppe och de där nere”.

Publiken var road …

Eftersom Haningebostäder sålt centrumanläggningen är det den private ägaren Audun Ribe som bestämmer inriktningen på verksamheten. Många har ifrågasatt privatiseringen av Jordbro centrum och dess konsekvenser. Men gjort är gjort och är inget att diskutera vidare om menade kommunalrådet och klippte av den diskussionen.

… och deltog i ett samtal efter pjäsen …

Kommunen äger dock fortfarande Jordbro kulturhus (den nedlagda Jordbromalmsskolan). Den skulle kunna vidareutvecklas till permanent kulturhus och offentlig mötesplats med många verksamheter. Men kommunen planerar att riva gamla Jordbromalmsskolan och ersätta den med nybyggda bostadsrätter.

… där ledaren för Jordbro VärldsOrkester Göran Lidbrink (stående) uttryckte oro inför framtiden om gamla Jordbromalmsskolan rivs som planerat.

Visserligen planeras ett nytt kulturhus i mindre skala på en närbelägen plats. Men detta gör att exempelvis den snabbt växande populära Jordbro VärldsOrkester som nu håller till i gamla Jordbromalmsskolan kanske inte får plats i det nya kulturhuset utan tvingas flytta från Jordbro. Det berättade orkesterledaren Göran Lidbrink vid ett samtal efter pjäsen. Han hoppades på ett upphävande av rivningsplanerna. Än är kanske inte sista ordet sagt om Jordbromalmsskolans (Jordbro kulturhus) framtid. Vem vet.