Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 18:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/14/aik-vann-over-hotaheiti-hos-xet/

Epsteins STHLM

AIK vann över Hotaheiti hos X:et

Rätta artikel

John Hedbergs målning "Gamla Katarinahissen från Stadsgården" från 1932 är en tavlorna på utställningen.

Konstnärerna och fotograferna har alltid fängslats av Slussens magi. Formen. Folklivet. Utblickarna. Det är lätt att förstå. Och nu kan det konstateras.

Bengt O H Johansson har haft ansvaret för urvalet av fotografier till utställningen. Övriga i utställningsgruppen är Eva Eriksson, Helena Friman, Beate Sydhoff och Kerstin Wickman (bra jobbat!).

Konstakademiens vältajmade utställning ”SLUSSEN – När Stockholm var modernt” med ett femtiotal äldre Slussenmålningar av våra mest kända konstnärer plus ett antal sevärda Slussenfotografier öppnar på söndag. Ytterst sevärd. En given publiksuccé, som det brukar heta.

Sven X:et Erixsons "Tidsbild" från 1937 ...

... med den förbryllande löpsedeln om "A.I.K:".

Den utmärkta utställningskatalogen pryds av Sven X:et Erixsons ikonmålning Tidsbild från 1937. Människor studerar löpsedlarna i Stockholms-Tidningens och Aftonbladets depeschbyrå i Blå Bodarna. Förutom information om krig och Francos brutala framfart under Spanska inbördeskriget förekommer en sportnyhet om AIK-seger på en av depescherna. Men vilka AIK vann över hade jag inte klart för mig förrän jag på pressvisningen av utställningen i dag detaljerat studerade tavlan i original. AIK vann över ”Hotaheiti” står det på löpsedeln. Förbryllande information för en trogen supporter.

Blå Bodarnas entré från Slussenterrassen på 1930-talet med Stockholms-Tidningens och Aftonbladets depeschbyrå som avbildats på Sven X:et Erixsons målning ovan ...

... och samma plats i dag.

Blå Bodarna innan ljuskupolen i rotundan asfalterades igen på 1950-talet ...

... och fick dagens dystra utseende.