Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 03:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/16/f-d-stadsbyggnadsborgarrad-m-kritisk-till-nya-slussen/

Epsteins STHLM

F.d. stadsbyggnadsborgarråd (m) kritisk till Nya Slussen

Rätta artikel

Många besökte vernissagen (Eva Eriksson i utställningsgruppen närmast kameran)  på Konstakademiens utställning "SLUSSEN - När Stockholm var modernt" ...

Bo Grandien invigde Slussenutställningen på Konstakademien inför en stor skara besökare på söndagen. Bo Grandien var den självklare introduktören till utställningen, professsor i konsthistoria, uppväxt som barn i KF-huset vid Slussen och ledamot av Stockholms skönhetsråd.

... och lyssnade på Bo Grandiens invigningstal i vilket han bland annat ...

Han talade om konsten och konstnärerna och om själva den nuvarande platsen och klöverbladets genialiska konstruktion som utjämnar nivåskillnaderna och de böljande linjerna och de cirkulerande trafikrörelserna. ”En stadsmässig koreografi”.

Han talade om Slussens ”skamliga” förfall som började på 1970-talet och om hur de ansvariga när de vill ändra nåt alltid låter det långsamt förfalla tills det är bortom räddning. ”Ett gammalt välkänt mönster som upprepats med Slussen”.

... utnämnde Södermalmstorg till Stockholms vackraste plats (här i tolkning av Inga Möllerberg på en målning från 1947 som hänger på utställningen).

Han utnämnde Södermalmstorg till Stockholms vackraste plats med sina utblickar mot Mälaren och Saltsjön och Gamla stans husfasader i fonden, ”Det är nödvändigt att slå vakt om den stadsbilden”.

Han satiriserade över politiker som är ”beredda att skrota Slussen i hånfulla ordalag”.

Förre moderate stadsbyggnadsborgarrådet Carl-Erik Skårman är kritisk de föreliggande planerna på Nya Slussen.

En av många besökare på vernissagen var Carl-Erik Skårman moderat stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm för ett tjugotal år sedan. Han delar inte sina partikamraters syn på förslaget till Nya Slussen. ”Nej, motorvägen ner till Skeppsbron är jag ingen anhängare av”. Han ångrar också så här i efterhand att han gick med på att Scandic Hotell (numera Hilton) fick byggas vid Slussen.